Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib to slízl na Nově: Grilovali ho moderátoři, Udženija a rýpl si i koaliční partner!

    Primátor Zdeněk Hřib na Nově | foto: reprofoto TV Nova

    Tragická dopravní situace v Praze se stala velkým tématem posledních dní. Poté, co za ni primátora Zdeňka Hřiba skrze otevřený dopis vyplísnil i prezident Miloš Zeman, se celé věci na zoubek podívali reportéři Novy a s mikrofonem vyrazili jak za pražskými řidiči, tak i za politiky a samotným Hřibem. Ten se v živém vstupu pořádně zapotil.

    Zeman vyzval Hřiba k okamžitému zjednání nápravy dopravní situace v Praze, dále k omluvě Pražanům i ke zvážení rezignace. Primátor kontroval, že prezidenta nikdy doprava v hlavním městě nezajímala a zapojil se do protipirátské kampaně. Také mu vzkázal, ať k rezignaci vyzývá spíše ministra dopravy Havlíčka (ANO), když sám z Prahy do Brna raději létá letadlem. 

    Zastání Hřib našel u spolustraníků, jinak je ale terčem kritiky. V reportáži TV Nova si stěžovali Pražané v kolonách, ale třeba i Tomáš Pospíšil z koaličních Spojených sil pro Prahu.

    „Je úsměvné, že pan prezident, který sám neřídí a nechá se všude vozit autem s majáčkem, má starost o obyčejné řidiče. Na druhou stranu musím říci, že já si také myslím, že automobilista má právo jezdit v Praze, že auto patří do města a že tedy vedení magistrátu má více dbát na zájmy řidičů,“ řekl Pospíšil.

    Poslanec Patrik Nacher (ANO) se nechal slyšet, že na magistrátu převládla ideologie a řidiči se stali nepřáteli vládnoucí koalice. 

    Šéf SPD Tomio Okamura se postavil za Miloše Zemana, je podle něj totiž logické, že se prezident k politickému dění i jednotlivým politikům vyjadřuje.

    Primátor Zdeněk Hřib se fotí s autem a nemá pocit, že by v Praze, co se oprav a uzavírek týče, něco zanedbal.

    Lucie Borhyová s Reyem Korantengem posléze v živém vstupu zpovídali samotného primátora Hřiba.

    „Samozřejmě my v Praze skutečně opravujeme komunikace. Je to dáno tím, že dříve se na ty opravy kašlalo. Pan náměstek Scheinherr za Prahu sobě vyčíslil ten interní dluh na té infrastruktuře na 30 miliard korun. To je opravdu velmi hodně, tzn. nedá se to všechno stihnout jenom v těch dvou měsících. Přes prázdniny některé opravy prostě přecházejí i třeba do září,“ řekl Hřib.

    „Ale můžu ujistit řidiče, že všechny ty opravy, byť je jich o něco více než v minulých letech, protože i aut je o třetinu víc v Praze za posledních deset let, jsou všechny maximálně koordinované k tomu určeným koordinátorem,“ dodal.

    Koranteng pak primátora konfrontoval s tím, že místy je situace natolik bizarní, že jsou uzavírány i objížďky jiných uzavírek.

    „Objízdné trasy jsou určitě nastaveny tak, aby byly průjezdné, ale pochopitelně se může stát něco, co se třeba dneska stalo v Praze 5 u Barrandova. Myslím, že to bylo poblíž vaší televize, kde se dokonce srazily dva autobusy. Letěl tam dokonce vrtulník pro řidiče, to znamená, že takováhle nehoda se pochopitelně může stát. Je to velice, velice smutné, i tahle konkrétní, ale může to být třeba i prasklá voda nebo něco podobného, kvůli čemu vznikne překážka, neplánovaná,“ nechal se slyšet Hřib.

    Udženija: Naprostá tragédie!

    Hned po primátorovi se dostala ke slovu jedna z jeho nejvýraznějších kritiček, pražská zastupitelka za ODS Alexandra Udženija. A ta si tradičně vůbec nebrala servítky.

    „To, co tady říká pan primátor, je naprostá tragédie. Praha opravdu zažívá dopravní chaos. My jsme jako pražská ODS už v létě vyzvali pana primátora, aby zřídil právě koordinátora, o kterém on teď teprve mluvil. Zatím nevíme vůbec, kdo to je,“ kroutila hlavou známá politička.

    Alexandra Udženija

    „My neříkáme, že se nemá opravovat. Naopak opravovat se má, ale musí se to koordinovat, protože tento chaos, který je v Praze, to tady nikdy nebylo. A jestli pan primátor říká, že někdo zanedbával dopravní infrastrukturu, neříká pravdu. Myslím si, že zrovna ODS byla ta, která se plně tomu věnovala, a kdyby byla ODS dneska na magistrátě jako vítězná strana, už dávno jsme pokročili i s pražskými okruhy, které mimochodem strašně uleví centru Prahy,“ dodala sebejistě Udženija.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:09 čtvrtek 6. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      98
    • Trapas
      24
    • Haha
      11
    • Tvl
      9
    • Sladký
      6
    • Cože
      3