Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Režisér Svoboda rozplétá kauzu OKD. „Bakala ukradl miliardy a nechal tu pachuť zločinu!“

    Režisér a bývalý předseda KSČM Jiří Svoboda poodhalil kauzu privatizace OKD. A bývalému spolumajiteli těžební společnosti Zdeňku Bakalovi se jeho slova líbit nebudou. | foto: Profimedia.cz

    V případu privatizace ostravské těžební firmy OKD začíná přituhovat. Bývalý spolumajitel a podle mnohých také hlavní viník její insolvence Zdeněk Bakala se odmítl dostavit před vyšetřovací komisi, která se ho proto rozhodla nechat předvést. O tom, kdo a jakým způsobem ve spletitém případu figuruje, promluvil pro Parlamentní listy režisér a někdejší předseda KSČM Jiří Svoboda.

    Od privatizace černouhelné společnosti OKD, z níž měl jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala vyvádět miliardy, uplynula řada let. Zřejmě i to je důvodem, proč je pro mnoho lidí složité se v případu orientovat.

    „Kauza se dnes redukuje na prodej minoritního podílu státu v době vlád Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse (ČSSD), v níž byl ministrem financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministrem průmyslu Milan Urban (ČSSD). Ve skutečnosti šlo o proces, který trval za různých vlád celá devadesátá léta,“ vysvětluje v rozhovoru pro Parlamentní listy režisér Jiří Svoboda.

    „V roce 1997 stát ztratil v ostravských dolech většinový podíl. Akcionáři snížili totiž základní jmění společnosti, ale nikoli plošně, nýbrž selektivně na úkor podílu Fondu národního majetku. Někdo jistě bude tvrdit, že souhra těchto okolností byla náhoda. Jednotlivé kroky, které se jako přes kopírák opakovaly v další kauze (MUS) a vykazují vysokou míru spolupráce vlád v různém složení, především však ODS a ČSSD, svědčí spíše o tom, že šlo o tiskárnu obrovského jmění, a to ve spolčení,“ popisuje.

    Podíl státu ve vlastnických strukturách OKD se v průběhu let stále snižoval, čímž nad společností ztrácel kontrolu. Nakonec vláda prodala i zbytek akcií, a to v roce 2004 za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest. Ještě téhož roku padla OKD do rukou finanční skupiny RPG vedené miliardářem Zdeňkem Bakalou.

    „Prodej 45,88 % akcií schválila vláda Stanislava Grosse, Bakalu zastupoval přítel Sobotky, advokát Pokorný. Kvalifikované odhady uvádějí, že v průběhu let Bakala vytuneloval z OKD 100 miliard korun. A v tom nejsou zahrnuty byty, které prodal zahraniční firmě a ta byty dala jako zástavu v půjčce 36 miliard korun. Závazek Bakaly, že prodá byty za přiměřenou cenu uživatelům, byl právně ošetřen tak, že zůstal nevymahatelným. Diletanti, nebo spolčení?“ říká Svoboda.

    „Možná s tím nesouvisí náhodný zázračný obchod Stanislava Grosse, který mu přivedl na účet 100 milionů korun. Bakala však navzdory celé úžasné transakci vlastní a financuje prostřednictvím společnosti Economia Hospodářské noviny nebo týdeníky Respekt a Ekonom, jejichž redaktoři, Bakalou placení, píší jistě samé nezávislé a objektivní články,“ neodpustil si rýpnutí do Bakaly.

    Podle úspěšného režiséra je údajné vytunelování OKD mnohem závažnější než kauza Čapí hnízdo, kvůli níž je trestně stíhán současný premiér Andrej Babiš. Bakala prý vyvedl z těžební firmy miliardy, „ulil“ si je v zahraničí a v Česku po sobě zanechal jen pachuť nepotrestaných zločinů

    „Dnes populární Čapí hnízdo je proti uvedeným nepotrestaným zločinům za stovky, možná tisíce miliard velmi marginální epizodou. Čapí hnízdo zůstalo stát v Čechách, nikdo ho neodveze. Bakala vykradl z OKD miliardy a vyvezl je na své účty, v zemi, ze které pochází, zůstala jen pachuť nepotrestaných zločinů,“ dodává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:16 úterý 18. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      93
    • Tvl
      13
    • Cože
      10
    • Haha
      9
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6