Velké zatýkání v Bruselu: Zadrženo 16 lidí, Abdeslam utekl do Německa

V noci proběhla v centru Bruselu masivní protiteroristická akce. Policisté zcela uzavřeli několik ulic v centru města, metro i školy. Výsledkem je zatčení 16 osob. Hledaný terorista Salah Abdeslam mezi nimi ale není. Ve městě i po zatýkací akci stále trvá nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku.

Včerejší večer v hlavním městě Belgie Bruselu zavládla panika. Policie uzavřela několik ulic v centru města a lidé se obávali, že se schyluje k dalšímu teroristickému útoku. Naštěstí šlo o pečlivě připravovanou protiteroristickou zatýkací akci.

Policisté v ulicích Bruselu zasahovali proti teroristům. podařilo se zadržet 16 podezřelých osob.

Celkem bylo včera večer v Belgii podniknuto 19 koordinovaných protiteroristických akcí. Ta v Bruselu probíhala v okolí hlavního náměstí Grand Place, ve čtvrti Effenbeek nebo v oblasti Charleroi, kde se nachází letiště Brusel - Jih.

Rozsáhlá zatýkací akce proběhla v samém centru města.

Celkem bylo policisty zadrženo 16 osob podezřelých z napojení na terorismus. Ten nejhledanější - jeden z pachatelů pařížských útoků Salah Abdeslam mezi nimi však není. Podle nejnovějších informací se mu podařilo utéct a je na cestě do Německa.

Salaha Abdelslama se nedaří dopadnout už téměř týden.

Podle neoficiálních zdrojů se Abdeslama podařilo vystopovat v okolí města Lutych (Liége), měl ale uniknout ve voze značky BMW směrem k Německu. Oficiální zdroje tyto informace nepotvrdili.

I přes den hlídá ulice Bruselu mnoho policistů a vojáků.

Nedělní zatýkání si vyžádalo jednu zraněnou osobu po střetu s policejním autem. Nebyly nalezeny žádné výbušniny nebo střelné zbraně. Ve čtvrti Molenbeek došlo ke střelbě, ale neví se, kdo byl jejím původcem.

Občané města byli informováni, aby nevycházeli z bytů a nepřibližovali se k oknům. Zároveň byli požádáni, aby informace o policejní akci nesdíleli na internetu. Vypořádali se s tím svérázně, na sociálních sítích s hashtagem Brussels Lockdown (uzavření Bruselu) sdíleli obrázky koček.

Belgický ministr obrany upozornil obyvatele Bruselu, ať nesdílejí informace o protiteroristické akci. Sdíleli místo toho fotky koček.

I po nedělním zásahu trvá v zemi výjimečný stav, jsou uzavřena muzea, galerie, nekonají se sportovní a kulturní akce a dokonce se neučí ani na žádné ze škol včetně vysokých. Jak dlouho tento stav ještě potrvá není jisté.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:07 úterý 22. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 14
  • 13
  • 13
  • 13
  • 11