Extremista Adam B. Bartoš zatčen: V projevu požadoval popravu členů vlády

Na dnešní demonstraci na Václavském náměstí v Praze byl zadržen předseda krajně pravicové strany Národní demokracie extremista Adam B. Bartoš. V poutech skončil poté, co během projevu vyzýval k popravě členů vlády. Jeho zatčení ještě více rozběsnilo přítomné demonstrující osoby.

Fotogalerie

Na dnešní demonstraci proti islamizaci nebude v dobrém vzpomínat známý antisemita a ultrapravicový extremista Adam B. Bartoš. Toho přímo z pódia v poutech odvedli policisté do cely předběžného zadržení.

Bartoš byl zatčen uprostřed projevu na demonstraci, kterou za podpory Dělnické strany sociální spravedlnosti svolala jeho krajně pravicová Národní demokracie. Projev byl přerušen poté, co Bartoš začal vybízet k popravě členů vlády, které označil za vlastizrádce.

„To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším,“ pronesl k rozvášněnému davu Bartoš, načež byl pro výhrůžky smrtí ústavním činitelům zatčen.

Zatčení Bartoše ještě více rozzuřilo přítomný dav. Demonstraci museli rozhánět policejní těžkooděnci. Část demonstrujících se přesunula před budovu policie v Bartolomějské ulici, kam byl nejspíše Bartoš převezen. Z davu na adresu policie padaly výkřiky o vlastizradě, StB a Gestapu.

Lídr krajně pravicové Národní demokracie v poutech působil o poznání klidněji než na pódiu.

Před deseti dny byl Bartoš nepravomocným rozsudkem okresního soudu v Jihlavě odsouzen k podmínečnému trestu odnětí svobody za šíření náboženské nenávisti, kterého se dopustil antisemitistickými výroky nad hrobem Anežky Hrůzové v Polné minulý rok. Na místo se chystal vypravit i letos, je možné, že zatčení mu tento plán zhatí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:30 neděle 24. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 20
  • 16
  • 12
  • 10
  • 8