Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zastupitele interpelovali obyvatelé Prahy. Řešila se ekologie, pánské rozkroky i kolabující doprava

    Poslední zasedání pražského zastupitelstva přineslo řadu nevšedních situací. | foto: ČTK

    Minulý týden absolvovali zastupitelé hlavního města Prahy své dvanácté zasedání a z nyní zveřejněných přepisů je zřejmé, že o zajímavá témata nebyla nouze. Prostor k interpelacím dostali samotní Pražané, kteří se obraceli se svými dotazy přímo na radní. Interpelace navíc přerušili ekologičtí aktivisté, kteří si následně lehli na podlahu a účastníci zastupitelstva je museli při cestě k řečnickému pultu překračovat.

    Poslední letošní plánované zasedání zastupitelstva v Praze nabídlo nejen vyhrocené debaty vně i uvnitř koalice. Prostor k oslovení politiků města dostali také občané, kteří se svých volených zástupců ptali na nejrůznější témata spojená s fungováním Prahy.

    Interpelace navíc na zhruba patnáct minut přerušili aktivisté z ekologického hnutí Extinction Rebellion. Ti si postupně lehali na zem a překračovat je museli nejen politici, ale také lidé, kteří přišli položit svou otázku.

    „Já naštěstí dneska nemám sukni, ale nevím, proč tady mám překračovat nějaké chlapy s jejich rozkroky. Fakt se mi to tedy vůbec nelíbí. Je mi to odporné,“ postěžovala si hned na úvod Marta Pakostová, která si přišla postěžovat na současný stav dopravy v Praze.

    „Tady jsou samí hezcí mladí kluci. Mně kdyby dneska bylo 25, zamiluji se skoro do každého z vás. Tenkrát jsem byla ještě hezká mladá holka, a taky jsem byla podstatně příjemnější. Ale jednou vám bude 50, 60, 70 a budete si říkat, kterého blázna to tenkrát napadlo, že tady ani nemůžu projít. Protože opravdu to není o kolech, ale o tom, aby se tam dalo žít,“ dodala vtipně Pakostová, která politiky interpelovala s dotazem na Revoluční ulici.

    Demonstranti na zasedání pražského zastupitelstva leželi na zemi před...

    Jedná se totiž o proměně této frekventované ulice, na jejímž konci má být omezení dopravy. Slovo si v této otázce vzal první náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly), který hned na úvod zavtipkoval.

    „Pan Scheinherr je dopravák, já jsem dolevák,“ řekl Hlaváček, „jestli chceme mít živé centrum města, musíme tyto práce postupně rozumně přiměřeně dělat. Bude to trvat mnoho let, než se dostaneme do stavu, kde je třeba dneska Curych.“

    Prostor k dotazům dostala také Jiřina Trojánková z hnutí Extinction Rebellion. Ta apelovala na zastupitelstvo v otázce vyhlášení klimatické nouze a kritizovala debaty o rozšiřování pražského letiště.

    „Nechceme, aby nám narůstaly počty turistů v Praze,“ řekl přímo náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly) včetně toho, že investice 55 miliard korun do rozvoje letiště je pro Starosty a nezávislé zcela nepřijatelná.

    Pražské letiště následně v interpelacích nahradila kritika územního plánu, kterou přednesl Jaroslav Dvořák.

    „Děkuji vám, dámy a pánové, rád bych přispěl k dnešní taškařici taktéž svojí interpelací,“ řekl při svém příchodu k řečnickému pultu Dvořák, který se následně pustil do architekta Romana Kouckého, jenž vedl práce na územním plánu.

    „Přišel jakýsi pán s pěstěným vousem ve fraku, s bílou šálou, s culíkem, ve špičatých osrstěných botách vzor à la zebra. (...) Ten pán, který to tam představoval, který vypadal jako baron Prášil, nebo jako člověk, který zrovna sestřelil rudého barona s tou svou bílou třímetrovou šálou, je hlavní figurou a postavou, která ovlivňuje dění na územním plánu od té doby,“ prohlásil před zástupci města Jaroslav Dvořák.

    Také pražský magistrát se zapojil do charitativní akce Movember.

    Posledním Pražanem, který si během interpelací vzal slovo, byl aktivista Štěpán Kuchta, jenž bydlí v centru města 43 let a dlouhodobě kritizuje zanedbávání povinností, které „vede k průběžnému ničení rezidentského života“.

    Kuchta žádá zřízení komise, jež by řešila problémy Pražanů, kteří žijí v samém centru města a jsou tak nejvíce vystaveni dopadu turismu. Město však zřízení takové komise neiniciovalo.

    „Znamená to tedy, že z mého pohledu pan Hřib, paní Třeštíková, ne že by to nebyli lidé, kteří jsou inteligentní, dokážou o situaci uvažovat, ale to, co předvádíte, zatím je naprosto tristní. A úplně k ničemu včetně odkazování na pana Šterna, o kterém rezidenti už půl roku nevědí, kde je a co dělá,“ rozčiloval se na zastupitelstvu Kuchta.

    Na několikero vystoupení pražského aktivisty zareagovala pouze jednou radní Hana Třeštíková, která zareagovala pouze na otázku chystaného memoranda s asociací provozovatelů restaurací a barů v centru města. Primátor Hřib na otázky Štěpána Kuchty nereagoval.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:54 středa 15. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      35
    • Super
      29
    • Sladký
      29
    • Trapas
      27
    • Tvl
      25
    • Cože
      24