Zápřednice jedovatá si Česko oblíbila: Potkat ji můžete i v Krušných horách

Nejen vosy jsou v srpnu agresivní a při chuti. O slovo se poslední roky hlásí i zápřednice jedovatá. Pavouk s nepříliš přívětivým jménem má v Česku velmi příhodné podmínky a není divu, že se v posledních letech utěšeně rozšiřuje i do míst, kde v minulosti nebýval. V srpnu navíc samice vyvádějí mladé, a tak se může stát, že zaútočí a kousne.

„V létě se rozmnožuje. Žije jen v teplejších částech České republiky, jako je jižní Morava nebo České středohoří. Jak se ale otepluje, šíří se i do oblastí, kde dříve nebyla,“ vysvětlil pro TN.cz zoolog Milan Řezáč.

Naposledy ji zaznamenala všímavá obyvatelka Krušných hor, překvapila i rybáře u Nechranické přehrady na Chomutovsku.

Zápřednice jedovatá patří v Česku k původním druhům, až do konce minulého století byla velmi vzácná. Od 90. let se však docela rychle šíří. Donedávna odborníci její výskyt zdokumentovali na jižní Moravě, v Českém středohoří a v některých částech Polabí.

Nyní je zřejmé, že se stěhuje do chladnějších oblastí, kde se před tím nevyskytovala. 

Kousnutí způsobuje intenzivní bolest, která je zpravidla větší než v případě bodnutí vosou či sršní, otoky a případně i pocení. Problémy může postižený zmírnit chlazení postiženého místa. Následky kousnutí většinou do 24 hodin odezní. Pro dospělého člověka kousnutí nepředstavuje vážnou hrozbu.

Toulkami přírodou je však dobré mít se pozoru, a to právě v srpnu, kdy zápřednice ve svém kokonu, který si staví v trávě, vyvádí a hlídá mláďata. V tu dobu také může zaútočit, když se bude cítit v ohrožení. 

„Pokud se někdo bude snažit rozmotat zámotek, samice zuřivě zaútočí. Jinak se nejedná o útočného pavouka, sám jsem si ji nechal lézt po rukou,“ popsal arachnolog Jan Dolanský. 

„Po delší době byla tuhá zima, tak jsem předpokládal, že jich bude méně než loni. Opak je pravdou. Desítky lidí nám teď nosí ulovené pavouky ve sklenicích či posílají jejich fotografie. Občas pošlou i mrtvého v obálce,“ nechal se před dvěma lety pro iDNES.cz slyšet entomolog a vedoucí přírodovědného oddělení mosteckého muzea Pavel Krásenský.

Jak vidno, zápřednice s přehledem přežijí i zimu, která je tužší, než je poslední roky zvykem.

Dalším druhem, kterého se lidé bojí, je křižák pruhovaný. Černo-žlutě „zdobený“ pavouk dokáže svými velkými kusadly bolestivě kousnout, ale není jedovatý a ani jinak neškodí.

Na naše území se začal šířit z jihu po roce 1985 a není problém na něj narazit už i ve vyšších polohách.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:18 úterý 10. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 14
  • 13
  • 13
  • 13
  • 11