Smrtící nemoc je v Česku! Muž si z Řecka přivezl zákeřnou západonilskou horečku

Už je i v Česku! Nákaza smrtící západonilskou horečkou, která poslední měsíce trápí Evropu a očkování proti ní neexistuje, se objevila u muže, jenž se s největší pravděpodobností nakazil na dovolené v Řecku. Ten nyní leží v nemocnici v Praze. Zákeřné nemoci podlehlo jen v posledním srpnovém týdnu 24 lidí a nakažených stále přibývá.

Celou Evropu v posledních týdnech straší nemoc zvaná západonilská horečka. Začala se šířit především na jihu kontinentu, a zatímco od začátku roku do srpna jí podlehlo 63 lidí, jen během posledního srpnového týdne přibylo dalších 24 obětí. Celkem bylo na území Evropské unie od začátku roku evidováno 710 případů nákazy.

Nyní epidemie zákeřné nemoci, na niž neexistuje vakcína a léčí se pouze její dílčí symptomy, pronikla i do Česka. Objevila se u muže, který je v současné chvíli v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

Nákazu si s největší pravděpodobností přivezl z Řecka, kde v srpnu trávil dovolenou. Řecko je jednou ze zemí, která eviduje poměrně vysoké množství nakažených – od začátku roku jich bylo už 150.

Že je muž skutečně infikován západonilskou horečkou, potvrdil na základě odebraných vzorků moči Státní zdravotní ústav v Ostravě.

Nákaza je smrtelná přibližně v jednom ze 150 případů, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Nejvíce ohroženy jsou děti a starší občané. Horečka může být zrádná a projevovat se jako běžné onemocnění, nakonec ale může postihnout nervový systém nebo zasáhnout vědomí.

Svoje zkušenosti má se zákeřnou nemocí i český herec Pavel Nový. Ten si ji před lety přivezl z dovolené v Egyptě a jeho stav byl vážný – otekl mu mozek, ochrnul a skončil na invalidním vozíku. Několik měsíců se pak učil znovu chodit a s následky se potýká dodnes.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:35 pátek 4. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6