Obviněný Zakaría Nemrah: Krakatice firem, kšefty se státem i Prahou. Společník dodal „šestce“ vína

Je nejmladším z obviněných v probíhající korupční kauze kolem Hlubučka, Redla a spol. Zároveň má Zakaría Nemrah platit za jednoho z předních členů organizované skupiny, kterou policie v rámci rozsáhlé zatýkací razie dopadla. Firmy muže, který podle informací Expresu jezdil po Praze v nablýskaném ferrari, udělaly za poslední roky několik kšeftů se státem, s Prahou i jednotlivými městskými částmi. Například teprve nedávno se společností, v níž dříve Nemrah figuroval, smlouvu uzavřela městská firma Operátor ICT, která podléhá primátorovi Zdeňku Hřibovi. Zatímco v Praze podnikatel úřadoval několik let, smlouvy se státem začal Nemrah uzavírat až v posledním roce.

Zakaría Nemrah je jednou z nejzáhadnějších postav, které v probíhající kauze figurují. Podle našich informací měl být právě on tahounem bujarých večírků Hlubučkovy party, také si potrpí na luxus. 

Na odiv ho ale rozhodně nedává. Naopak jeho sociální sítě jsou nepřístupné, uzavřené. Z Instagramu se člověk pouze dozví, že Nemraha sledují i známé postavy lobbistického světa, například Jan Kočka či Ivo Rittig, s nímž se podle všeho měl dobře znát.

Čerpat se tak dá maximálně z registrů smluv. Ty jsou překvapivě zdrojem velkého množství informací.

Zakaría Nemrah figuruje nebo figuroval v majetnických strukturách 12 různých společností. A tyto společnosti zejména v posledním roce podepsaly se státem či s hlavním městem 11 smluv za 8 milionů korun.

Skrze tyto společnosti obchodoval Zakaría Nemrah se státem.

Jedná se o nejrůznější kšefty od pronájmu, koupě či prodeje pozemků, rekonstrukce budov nebo kamerových systémů až po drobnější, ale stále lukrativní zakázky.

Například firma Nische IG, s. r. o., ve které byl Nemrah chvíli společníkem, uzavřela obchod s Prahou 6, kdy jí dodala dárkové sety vín pro zahraniční partnery. Z peněz městské části šlo na 140 setů celkem 84 700 korun, přičemž jeden set vyšel na 605 korun. 

Jednalo se o vína Reisten Maidenburg Pinot blanc 2014, pozdní sběr, dále pak Vinné sklepy Zapletal dodaly Muškát rumeni, výběr z bobulí 2015, a Pálavu, výběr z hroznů 2015. 

K obchodu došlo v roce 2016, městské části už tehdy šéfoval starosta za TOP 09 Ondřej Kolář. 

Nemrah se společníkem Nische IG oficiálně stal až v roce 2020. Když se vínový kšeft upekl, majitelem společnosti byl jistý Daniel Šopov, který v minulosti TOP 09 podpořil 4 různými finančními dary v celkové výši 290 tisíc korun.

Nemrahův obchodní partner Šopov figuruje celkem v 35 soukromých firmách a 3 neziskových organizacích, které od roku 2016 uzavřely se státem celkem 91 smluv v celkové výši 28 milionů korun. Také společnosti, v nichž figuruje, dostaly 5 123 047 korun na dotacích.

Praze 6 dodával Nemrah skrze jednu ze svých firem víno.

Velmi aktivní byla zejména firma VKM Group, ve které Nemrah figuroval jako společník na přelomu let 2017 a 2018, než byl po několika měsících vymazán. Ta podepsala dvě smlouvy se společností Operátor ICT, tedy městskou firmou, za níž stojí přímo magistrát. 

Primátor Zdeněk Hřib jí v uplynulých letech zadal několik zakázek na vytvoření aplikací, za něž byl následně terčem kritiky, například Portál Pražana za 24 milionů, který reálně příliš mnoho lidí nevyužívalo.

Společnost VKM Group podepsala s Operátorem ICT dvakrát rámcovou smlouvu o poskytování služeb elektrorevizí. V červnu 2021 to bylo za 241 tisíc korun, letos v květnu za 242 tisíc korun. 

Dále VKM Group obchodovala s Prahou 9, které za 576 tisíc korun zrekonstruovala kamerový systém ve Vysočanech a také služebnu městské policie za více než milion korun.

Zakaría Nemrah

Skutečným majitelem VKM Group je v současné chvíli podle serveru Hlídač státu již jen podnikatel Martin Matějka. Ten je také sponzorem hnutí STAN, kterému skrze firmu Energy Control Systems, s. r. o., poslal v roce 2014 dvakrát 350 tisíc korun. 

Zároveň je třeba podotknout, že zatímco i další Nemrahovi partneři podporovali STAN, on v letech 2015 a 2016 byl členem dozorčí rady Czech Dubai Expo 2020 Business Council, z. s., která dvakrát poslala 100 tisíc korun hnutí ANO. Tehdy bylo v dozorčí radě několik dalších lidí, třeba i někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Stejně jako ve VKM Group figuroval Matějka společně se Zakaríou Nemrahem i ve společnosti Enven Investment. A stejně tak v ní v současnosti zůstal jako skutečný majitel, ještě po boku jistého Ivana G. a Jaroslava K. Nemrah tam byl společníkem, ale od roku 2018 v Envenu oficiálně nefiguruje.

Na této společnosti je zajímavé, že od dubna letošního roku uzavřela dvě další lukrativní smlouvy se státem. Jednu z nich konkrétně se státním podnikem Česká pošta, jemuž Enven Investment pronajala prostory za 648 tisíc korun.

Petr Hlubuček v rukou policie

Druhá smlouva je možná ještě pikantnější. 

Firma Enven Investment si před měsícem plácla se Středočeským krajem, kterému šéfuje hejtmanka Petra Pecková (STAN). A obchod se netýkal ničeho jiného než zajištění ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Smlouva aktuálně běží a její hodnotu nelze zjistit.

Když jsme u Středočeského kraje, dalším ze spletence firem kolem Nemraha je společnost Sesaneli, s. r. o. Té ale lobbista s exotickým jménem šéfuje až od 1. června letošního roku. V ten samý den byl z pozice majitele vymazán Jan Lichtneger. 

Je vám jméno Jana Lichtnegera povědomé? V únoru loňského roku se stal šéfem Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Doporučila ho jedenáctičlenná výběrová komise a tehdejší náměstek hejtmanky Peckové, dnešní ministr dopravy Martin Kupka (ODS), prohlásil, jak se těší na vzájemnou spolupráci.

Zakaría Nemrah si ve společnosti Sesaneli podal dveře s šéfem Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Zakaría Nemrah udělal nejeden obchod také s městem Ostrov v Karlovarském kraji, jemuž šéfuje z pozice starosty Jan Bureš (ODS). V loňském roce od města odkoupil lukrativní pozemky v ulici U Nemocnice o celkové výměře kolem 5 tisíc metrů čtverečních za více než 3 miliony korun. 

V Rožmitálu pod Radhoštěm zase jeho společnost Quattro project, s. r. o., koupila letos 3. června školní střelnici. Tu ale Nemrahovi neprodalo město, nýbrž Ministerstvo obrany, které střelnici vlastnilo.

Společnost Quattro project, která Zakaríovi Nemrahovi patří, si plácla s Ministerstvem obrany.

Jak se zdá, chobotnice kolem Hlubučka, Redla či právě Nemraha měla chapadla hodně vysoko, respektive čile obchodovala i se státem. Zda tyto obchody byly, nebo nebyly v pořádku, zřejmě prověří či již prověřila policie.

Policisté organizovanou skupinu kolem Hlubučka, Redla či Nemraha monitorovala údajně celé dva roky. V kauze chce stíhat celkem 13 lidí. Nemrahova role v celé skupině je prozatím zahalena rouškou tajemství.

Podle jiného zdroje měl Nemrah v 2015 až 2016 často docházet za tehdejším starostou Prahy 5 Radkem Klímou (TOP 09) a úkolovat jej. Ten o rok později rezignoval kvůli ztrátě důvěry domovské strany. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:58 úterý 18. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 21
  • 16
  • 12
  • 11
  • 9