Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obviněný Nemrah koupil pozemky v Ostrově. Starosta a poslanec z ODS vysvětluje třímilionový obchod

    Jan Bureš s Janou Černochovou | foto: Profimedia.cz

    Krakatice organizované skupiny kolem Petra Hlubučka a Michala Redla měla chapadla po celé zemi. Podle dat ze serveru Hlídač státu dělaly firmy jednoho z obviněných, záhadného Zakaríi Nemraha, obchody s pražskými částmi, ale i s menšími městy po celém Česku. Pozemky celkem za tři a půl milionu odkoupil také v západočeském Ostrově, smlouvu mu podepsal tamní starosta a zároveň poslanec za ODS Jan Bureš. „Město oslovil oficiální cestou a s nejvyšší nabídkou vyhrál výběrové řízení,“ vysvětluje Bureš, který má o osudu pozemků obavy.

    Zakaría Nemrah je jedním ze tří obviněných, které policie stíhá vazebně. Jedná se o muže s vlivem na pražské politiky, skupině pomáhal i jeho bratr, který jako zaměstnanec kriminálky pro skupinu lustroval podezřelá auta. 

    V průběhu let se objevil v několika firmách, které obchodovaly s Prahou nebo se státem. Dvakrát udělal byznys také v nenápadném městečku Ostrov, kde měl zjevně zájem investovat.

    Nejprve tam Nemrah loni v březnu koupil nezastavěný pozemek o výměře 551 metrů čtverečních, a to za 524 112 korun. Za další čtyři měsíce si koupil pozemky v ulici U Nemocnice, tentokrát již o výměře zhruba 5 tisíc metrů čtverečních. Za ně dal 3 071 814 korun.

    Obě smlouvy spolu vyřizovali a podepisovali přímo Zakaría Nemrah s dlouholetým starostou Ostrova a zároveň poslancem za ODS Janem Burešem. Expres.cz se s politikem spojil s dotazy ohledně obchodů. Podle něj není důvod za nimi hledat cokoliv nekalého. 

    „Pozemky byly dlouhodobě součástí katalogu investičních příležitostí města, který už od 90. let máme na webu a průběžně jej aktualizujeme. Na tento katalog běžně reagují subjekty, které chtějí v Ostrově investovat. Pan Nemrah oslovil město oficiálně a proběhlo několik schůzek, vždy za účasti vedoucího odboru majetku města,“ popsal Bureš, jak došlo ke kontaktu Zakaríi Nemraha s Ostrovem. 

    Že by za tím snad byla například nějaká osobní známost či protekce v zadávání zakázky, starosta odmítá. Podnikatel prý zkrátka podal nejlepší nabídku.

    „Žádný vztah s ním nemám. Vztah máme jen s firmami Nextquest a Residence Poštovní dvůr, které vyhrály městem vypsaná výběrová řízení, protože daly nejvyšší cenu,“ vysvětluje Jan Bureš s tím, že Nemrah nabídl částku v přepočtu necelých 600 korun za metr čtvereční.

    Starosta Ostrova a poslanec Jan Bureš (ODS)

    Zajímalo nás také, jaké pozemky vlastně byly předmětem smlouvy. Podle starosty do areálu ostrovské nemocnice nespadají, jednalo se o plochy v přilehlé ulici. Ještě před zveřejněním investiční příležitosti podle něj byla standardně soudními znalci odhadnuta minimální cena.

    Podle Bureše není důvod dělat zpětně audit či revizi smluv. 

    „Není pro to důvod, smlouvy chrání zájmy města dostatečně. Pokud do šesti let nebudou provedeny investice ze strany obou firem, a to v řádu desítek milionů, pozemky se vrací městu. Konkrétně jde o to, že firma se ve smlouvě zavázala v areálu vybudovat příjezdové komunikace, chodníky i veřejné osvětlení. Po dokončení je pak musí předat zpět do majetku města,“ vysvětluje.

    Petr Hlubuček v rukou policie

    Jenže právě v investicích, k nimž se Zakaría Nemrah ve smlouvách zavázal, vidí starosta Bureš problém. Cílem měla být investice do parcel, jejich zasíťování a následný prodej pro vybudování rodinných domků. K tomu ale sotva dojde, když nový majitel sedí ve vazbě a čelí obvinění z korupce. A město na tom bude tratit.

    „Před vzneseným obviněním nebylo zřejmé, že by šlo o někoho nedůvěryhodného. Nyní se obávám, že k závazku mnohamilionových investic v Ostrově nedojde a pozemky se tak podle smlouvy vrátí městu,“ krčí rameny Bureš.

    Policie kvůli korupční kauze kolem Petra Hlubučka a Michala Redla stíhá celkem třináct osob. Jeden z obviněných, podnikatel Petr Adam, spáchal sebevraždu. 

    Organizovaná skupina se zaměřovala především na pražský dopravní podnik, kam si dosadila svoje lidi a přihrávala si lukrativní zakázky. Jak se ale zdá, policejní akce Dozimetr se zaměřuje i na další státní podniky, zasahovala také ve Všeobecné zdravotní pojišťovně či ve středočeské správě silnic.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:27 pátek 21. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Super
      4