Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Záhada posádky z Moskvy: Rusko zveřejnilo video bez zvuku, ve kterém jsou přeživší, včetně kapitána

    Na záběrech bez zvuku je vidět asi 120 námořníků a důstojníků, jak stojí v pozoru. | foto: Russian MOD

    Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Rusko zveřejnilo video s přeživší posádkou, včetně kapitána, který byl údajně zabit v Černém moři během ukrajinského raketového útoku. Kyjev uvádí, že vlajkovou loď ruské Černomořské flotily v týdnu zasáhl dvěma protilodními střelami a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka následně zřejmě utopila.

    Agentura TASS dnes v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dále pracovat v řadách námořnictva. 

    Ministerstvo obrany zveřejnilo i krátké video, v němž Jevmenov a další dva důstojníci stojí venku před asi stovkou námořníků. Je v něm také vidět, že admirál hovoří s jedním z nastoupených mužů.

    Ukrajinský server Ukrajinska pravda upozornil, že v komentáři k videu se uvádí, že bylo natočeno v Sevastopolu, přístavu Černomořské flotily na Ruskem okupovaném Krymu. Část videa, kde je zmiňován počet členů posádky a mrtvých, je ale bez zvuku. 

    Údaje o počtu námořníků z křižníku Moskva, kteří zahynuli, tak stále chybí, dodal web. Na záběrech se podle serveru také objevuje velitel potopené lodi Anton Kuprin, jehož někteří ukrajinští představitelé zmiňovali jako jednu z obětí.

    Ruské ministerstvo obrany v noci na čtvrtek pouze připustilo, že v důsledku požáru na křižníku explodovala munice. Uvedlo tehdy, že „celá posádka“ byla evakuována. Loď se podle Moskvy potopila až později, a to v důsledku špatného počasí, když byla poškozená vlečena do přístavu.

    Podle Kyjeva křižník zasáhly dvě protilodní střely Neptun. Následnou záchrannou akci a evakuaci posádky ale podle ukrajinské pohraniční služby znemožnily povětrnostní podmínky a posádka se tak podle ukrajinské strany zřejmě utopila.

    Rusko tvrdí, že se admirál Nikolaj Jevmenov setkal v Sevastopolu s přeživšími členy posádky lodi Moskva.

    Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko nedávno uváděl, že kapitán Moskvy Kuprin přišel o život při výbuchu a požáru na palubě, ukrajinští novináři zmiňovali, že do Sevastopolu bylo ve čtvrtek dopraveno pouhých 14 členů posádky. 

    Podle jiných oficiálně nepotvrzených informací přibližně pět desítek členů posádky Moskvy zachránilo turecké plavidlo.

    Mluvčí ukrajinských jižních vojenských sil Natalija Humenjuková prohlásila: „Viděli jsme, že ostatní lodě se snažily pomoci, ale i přírodní síly byly na straně Ukrajiny, protože bouře znemožnila záchrannou operaci i evakuaci posádky.“

    Ruské ministerstvo obrany tato tvrzení popřelo a trvalo na tom, že námořníci byli úspěšně evakuováni a vrátili se na svou základnu v krymském Sevastopolu.

    Jeden z přítomných důstojníků připomínal kapitána 1. stupně Antona Kuprina, velitele lodi Moskva, o němž Ukrajinci tvrdili, že zahynul při potopení, které zřejmě způsobil zásah raketou Neptun.

    Včera večer se na sociálních sítích objevilo krátké video, které tvrdilo, že posádku vítá admirál Nikolaj Jevmenov, velitel ruského námořnictva, na vojenské přehlídce na Krymu.

    Pravdivost záběrů se nepodařilo ověřit, několik osob bylo zachyceno, jak drží vigilii (symbol zmrtvýchvstání) na náměstí v Sevastopolu. Na věnci zanechaném u pomníku ruského námořnictva byl vzkaz: „Moskvě a její posádce.“

    „Na pomoc Moskvě přispěchala čtyři ruská pomocná plavidla. V té době zuřila bouře,“ napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinské rozvědky. Ke všemu podle něj došlo asi 20 námořních mil (asi 37 kilometrů) od Hadího ostrova.

    Objevily se zprávy o osmihodinovém boji o záchranu lodi před potopením. Přesto záběry zanechaly mnoho otázek nezodpovězených.

    Válčená loď Moskva, pýcha Černomořské flotily, kterou potopily ukrajinské protilodní střely Neptun.

    Na záběrech ministerstva obrany bylo v Sevastopolu vidět asi 150 mužů v záři slunce, zatímco posádka zasažené válečné lodi čítala více než 500 osob.

    Křižník Moskva byl postaven v sovětské éře a do služby vstoupil počátkem 80. let minulého století. Moskva toto plavidlo dříve nasadila v konfliktu v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v zemi námořní podporu. 

    Loď, jež nedávno prošla modernizací, mohla nést rakety dlouhého doletu a sloužilo na ní kolem 500 námořníků.

    Křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to nevybíravými slovy odmítli.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:02 pondělí 15. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Trapas
      55
    • Haha
      45
    • Sladký
      36
    • Cože
      34
    • Tvl
      31