Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V thajské jeskyni zemřel potápěč, který dětem doručil zásoby. Svět trne, co bude dál

    V útrobách thajské jeskyně zahynul zkušený potápěč. Jeho smrt poukazuje na nereálnost záchranného plánu pro zesláblé chlapce, kteří neumí ani pořádně plavat. | foto: koláž expres

    Naděje na záchranu mladých fotbalistů, kteří jsou uvězněni v thajské jeskyni, slábnou. Dnes v ranních hodinách zemřel v jeskynním systému zkušený potápěč, který prostor zásoboval kyslíkem. Smrt muže ukazuje na mimořádnou riskantnost akce, na niž již upozornili další odborníci. Záchranáři měli v plánu poskytnout chlapcům potápěčský kurz, který by jim umožnil se ze zatopeného bludiště dostat.

    Celý svět s napětím sleduje osudy dvanácti mladých fotbalistů a jejich pětadvacetiletého trenéra, kteří jsou uvězněni již třináct dní v zatopené jeskyni. Původní záchranný plán počítal s tím, že odborníci poskytnou chlapcům potápěčský kurz a celý fotbalový tým za doprovodu záchranářů z jeskyně po několika měsících uvěznění vyplave.

    Dnes nad ránem během záchranným manévrů přišel o život jeden z profesionálních potápěčů Saman Kunan (38), který jeskyni zásoboval kyslíkem. Podle The Guardian mu došel kyslík. Jeho úmrtí jen podtrhuje fakt, jak moc je záchranná akce náročná a podle některých odborníků dokonce nereálná. Většina z chlapců totiž stěží umí plavat a situaci navíc komplikuje i fakt, že se očekávají přívalové deště, které by jeskyni mohly zcela zatopit, což by pro chlapce znamenalo jistou smrt.

    Nejdřív jsme si mysleli, že děti mohou v jeskyni zůstat delší dobu. Věci se ale nyní změnily a my jsme časově limitováni. Saman Kunan zemřel proto, že mu došel kyslík, což se ale může stát během jakékoliv akce podobného typu. Nedopustíme, aby jeho život přišel nazmar, a v záchranné akci vytrváváme dál,“ komentoval smrt bývalého člena thajského námořnictva Arpakorn Yookongkaew, vedoucí záchranného týmu.

    Zesnulý Saman Kunan je bývalý člen thajského námořnictva a do záchranné akce se přihlásil zcela dobrovolně. „Vždy se účastnil záchranných akcí až do konce svého života, ačkoliv z námořnictva dávno odešel. Jeho odhodlání zachraňovat lidské životy navždy zůstane v srdcích všech záchranářů,“ řekl vedoucí záchranných jednotek o tragicky zesnulém kolegovi.

    Že se nápad poskytnout zesláblým chlapcům potápěčský kurz ukazuje jako nereálný, dokazuje i fakt, že proplout složitými jeskynnímu tunely trvá i těm nejzkušenějším potápěčům až pět hodin! Představa, že systémem poplují chlapci, kteří neovládají dostatečně ani plavání, se nyní jeví jako neuskutečnitelná. Smrt potápěče na celou situaci hází ještě temnější stín a naděje všech zúčastněných slábnou.

    Nedávno pro CNN poskytl rozhovor Cade Courtley, bývalý člen amerického námořnictva, a o situaci uvězněných osob se vyjadřoval velmi skepticky: „Proplout, plazit se a šplhat jeskyněmi s nulovou viditelností je náročné pro ty nejzkušenější z oboru. Nyní totéž chcete po jedenáctiletých až šestnáctiletých chlapcích, z nichž někteří neumí ani plavat? Myslím si, že to je zcela mylný návrh, který v rámci snahy chlapce zachránit padl!“

    Podle záchranářů jsou dva z dvanácti chlapců fyzicky výrazně slabší a fakt, že jsou již třináct dní uvězněni ve vzduchové kapse zaplavené jeskyně, jim příliš sil nedodává.

    Momentálně se ukazuje, že zásadním problémem je i hladina kyslíku, jež se kvůli vysokému počtu záchranných jednotek rychle vyčerpává. Pro další přívod kyslíku se v džungli nad jeskyní provrtávají díry a instalují se do jeskyní kyslíkové pumpy. Podle záchranářů zbývá obsadit ještě úsek o délce 1,7 km, který musí být během dnešního dne pokryt. S těmito zásobami by pak chlapci měli vydržet až měsíce.

    Vedoucí inženýr záchranné mise zvažuje i možnost vysvobození chlapců pomocí „provrtání se“ do místa, kde jsou uvězněni, ačkoliv tato varianta se původně jevila jako příliš riskantní kvůli příliš stísněnému a malému prostoru. Stále se ale většina přiklání k vysvobození chlapců v potápěčských výstrojích. Zda dostanou přednost ti slabší, nebo silnější, se zatím neví.

    Největším strašákem ovšem zůstává hrozba přívalových dešťů, která by mohla celý jeskynní systém zatopit s katastrofálními důsledky. „Naše největší starost je počasí. Kolik času nám zbývá, než přijdou deště?“ ptá se člen záchranářů, který upozorňuje na to, že nebýt dešťů, mohli by chlapci v útrobách jeskyně zůstat kratší dobu. Vodu z prostoru, kde jsou chlapci se svým trenérem, odsává devatenáct mohutných pump.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:18 sobota 3. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      17
    • Super
      10
    • Cože
      10
    • Trapas
      10
    • Haha
      7
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz