YouTube útočí na islamisty! Radikální videa nahradí obsah, co jim vonět nebude

Provozovatelé YouTube uznávají, že jejich platforma patří mezi rozšířené nástroje radikalizace islamistů. Proto jim přístup k vyhledávaným materiálům řádně osolí. Lidem, kteří budou vyhledávat násilnou extremistickou propagandu, se dostane přesně opačného obsahu.

YouTube chce pomoci v prevenci proti radikalizaci. Není žádným tajemstvím, že se na YouTube objevují závadná videa navádějící k útokům na policisty, jak sestrojit nálože, nenávistné projevy islamistických ideologů a imámů nebo náborová videa ISIS oslavující život v kalifátu. O nové strategii internetové služby informuje BBC.

Provozovatelé takový obsah eliminují například podle klíčových slov, ale v různých exotických jazycích je to zatím obtížné.

Pro začátek se tedy zaměřili na angličtinu, a když software rozpozná, že uživatel vyhledává extremistický obsah, přesměruje ho naopak na playlisty videí, která terorismus odsuzují.

Video streamovací gigant nechce tendenčně vytvářet nová videa a v první fázi kampaně bude pro seznamy používat osvědčená existující videa z minulosti. Jde například o známá videa babičky, která přemlouvá bojovníky ISIS o tom, že jejich činy nemají s Bohem nic společného.

Dále má jít o projevy imámů odsuzující násilí a extremismus nebo záběry z vnitřních oblastí Islámského státu ukazující na skutečný život na takových územích.

Zároveň se ale chce YouTube v nové metodice vyvarovat používání antimuslimské propagandy sdílené západními zpravodajskými agenturami nebo vládními službami. Po angličtině je v plánu pokračovat s arabštinou a postupně takto eliminovat obsah jednotlivých závadných kanálů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:59 pátek 24. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 11
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7