Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zahradil? Poturčenec horší Turka, kritizuje europoslance kurdský lékař Uzunoglu

    V souvislosti s reakcí na kauzu v Turecku zatčených Markéty Všelichové a Miroslava Farkase se do europoslance Jana Zahradila ostře pustil v Česku žijící kurdský lékař Yekta Uzunoglu. Podle něj je Zahradilovo jednoznačné stranění Turecku nehorázné a lidí jako on nepatří do politiky. | foto: koláž Expres.cz

    Zatčení dvou mladých Čechů Markéty Všelichové a Miroslava Farkase a jejich obvinění z podpory terorismu budí vášně. Zatímco europoslanec Jan Zahradil činnost Všelichové a Farkase, kteří se po boku kurdských milicí YPG účastnili bojů proti Islámskému státu otevřeně zkritizoval, v Česku žijící lékař kurdského původu Yekta Uzunoglu se mladé dvojice zastává a naopak prostřednictvím Expresu vyjadřuje ostrou kritiku Zahradilovi.

    Když Turecko oznámilo, že zatklo dvojici mladých Čechů Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, kteří byli za účast v bojích proti Islámskému státu po boku kurdských milicí YPG obviněni z podpory terorismu, vzbudila tato zpráva mezi českou veřejností vášnivou debatu. V rámci ní dochází i k ostřejším názorovým střetům.

    Kauzu okomentoval i europoslanec Jan Zahradil, který jednání Všelichové a Farkase vedoucí k jejich zatčení označil za hrubou nerozvážnost podobnou pašování drog do Thajska. Zároveň vyslovil názor, že účast na bojích kurdských milicí je ze strany Turecka legitimně považována za podporu terorismu.

    To nenechalo chladným kurdského lékaře Yektu Uzunoglua, který dlouhodobě žije v Česku. Na adresu Zahradila nešetřil ostrou kritikou.

    „Vyjádření, ale i samotná skutečnost, že osoby jako je Jan Zahradil jsou stále členy europarlamentu, je jasnou ukázkou rozkladu či eroze jedné kdysi významné evropské civilizace,“ pustil se do Zahradila Uzunoglu. „V europarlamentu jsou lidmi zvolené a hodně dobře financované osoby hájící postup cizí země nejen odporující mezinárodnímu právu, ale v neposlední řadě i lidské etice,“ pokračoval rozhořčený kurdský lékař.

    Ve vyjádření, které Uzunoglu zaslal Expresu, pak vysvětluje, že kurdské milice nejsou žádné teroristické organizace, což se podle něj snaží Zahradil voličům vsugerovat, ale těší se podpoře všech členských států NATO s výjimkou Turecka.

    USA podle Uzunoglua dokonce opakovaně vyjádřily stanovisko, že s tureckým pohledem na kurdskou otázku se nelze ztotožňovat.

    „Vyjádření Jana Zahradila mi připomíná starodávné české přísloví Poturčenec horší Turka,“ říká Uzunoglu a dodává, že dokonce i představitelé současné vlády prezidenta Erdogana, například dnešní ředitel turecké tajné služby Hakan Fidan, s kurdskými představiteli ze strany PKK v minulosti opakovaně jednali.

    „To by museli podle svérázného a účelového výkladu pana Zahradila, který nemá ani věcnou ani právní oporu, zavřít jak Fidana, tak Erdogana,“ ironicky dodává Uzunoglu.

    Stejně nekompromisně se Uzunoglu staví i k Zahradilově tvrzení, že kurdské milice se na území Iráku a Sýrie dopouští porušování lidských práv Arabů.

    „Proč necituje se stejnou vervou zprávy o porušování základních práv Kurdů v Turecku? Proč necituje zprávu samotného europarlamentu, od kterého bere plat, o alarmující lidskoprávní situaci v Turecku? Je pan Jan Zahradil vůbec ještě poslanec, nebo je již jen ryzí lobbista jistých podniků podnikajících v Turecku?“ uzavírá svou kritiku doktor Uzunoglu.

    Kdo je Yekta Uzunoglu

    Doktor medicíny narozený v Turecku s kurdsko-arménským původem, který již mnoho let žije v České republice, vystudoval zde Karlovu univerzitu. Po celý život podporuje Kurdy v boji za jejich nezávislost, za svou angažovanost byl oceněn i Nadací Charta 77. Během své medicínské kariéry sloužil v Íránu jako člen organizace Lékaři bez hranic. Pro své prokurdské aktivity mu Turecko zabavilo cestovní doklady, v Německu získal status uprchlíka. Založil dva kurdské instituty v Německu a ve Francii.

    V roce 1994 byl v Česku jedním z členů tzv. Berdychova gangu obviněn z obchodování se zbraněmi, podvodů a omezování osobní svobody, ve vazbě byl držen protiprávně, na jeho stranu se postavil tehdejší minisr spravedlnosti Ruml a další významné osobnosti, jeho případ kritizovala i Amnesty International. Dlouhá léta se pak Uzunoglu snažil o očištění svého jména, nakonec úspěšně. Dosáhl odškodnění od státu, v roce 2007 ho odvolací soud s konečnou platností všech obvinění zprostil.

    V Česku nyní působí hlavně jako prokurdský aktivista, spisovatel, sloupkař a překladatel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 21. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      71
    • Trapas
      17
    • Haha
      12
    • Cože
      11
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9