Uzunoglu o zatčených Češích: „Jejich vazba je nezákonná, neměli tlumočníka a advokáta“

V Česku dlouhodobě žijící kurdský lékař Yekta Uzunoglu bedlivě sleduje případ Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli zatčeni v Turecku a obviněni z podpory terorismu. Podle jeho názoru nejenže dochází ze strany Turecka ve vztahu k zatčeným Čechům k porušování mezinárodních dohod a lidských práv, ale navíc by jejich držení ve vazbě mělo být protizákonné.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas budou už týden drženi v turecké vazbě. Do té byli vzati poté, co byli zatčeni na hranicích Turecka se Sýrií a obviněni z podpory terorismu. Té se měli dopustit účastí na bojích kurdských milicí YPG proti tzv. Islámskému státu. Podle kurdského lékaře Yekty Uzunoglua se Turecko jejich zadržováním dopouští protiprávního jednání.

„Jejich vazba je nezákonná. Museli podepsat souhlas s obviněním, ale stalo se tak bez tlumočníka a advokáta a neměli možnost ani kontaktovat českou ambasádu. Proto je to, co podepsali, neplatné a nemá žádnou právní váhu,“ soudí Uzunoglu. „I dodatečně přidělený advokát ex offo nebyl přidělen platně podle mezinárodního i tureckého práva. V tomto případě na ně prostě nemohla být platně uvalena vazba,“ dodává.

„Jestliže prvotní výslech probíhal bez advokáta a tlumočníka, došlo tak k porušení práv obviněných,“ vysvětluje Uzunoglu s tím, že Turecko tímto postupem porušilo povinnosti, které mu vyplývají z Římské úmluvy, které je signatářem. „Římská úmluva je jako mezinárodní smlouva o lidských právech součástí i českého ústavního práva a v Turecku to není jinak,“ pokračuje Uzunoglu.

Podle Uzunoglua je porušením základních mezinárodních garantovaných práv obviněných i to, že Všelichová s Farkasem nejprve nemohli kontaktovat ani českou ambasádu v Turecku.

Nyní se do věci zapojilo české ministerstvo zahraničí. Ministr Lubomír Zaorálek sdělil, že se do Turecka vydá vyjednávat podmínky vyhoštění zatčených a případný výkon trestu v Česku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 pátek 24. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 14
  • 14
  • 12
  • 11
  • 10