Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    I mobilem pořídíte skvělé snímky, říká známý fotograf Jan Šibík: Na co si dát pozor?

    Uznávaný fotograf Jan Šibík se nebrání ani focení mobilem, naopak říká, že i tímto způsobem mohou vzniknout velmi povedené snímky. | foto: Koláž Expres.cz

    Ty tam jsou doby, kdy odborná veřejnost, šéfredaktoři i sami fotografové nad focením mobilem ohrnovali nos s tím, že kvalitní a úspěšný snímek může člověk pořídit jen na fotoaparát. „Smartphone skýtá nejednu výhodu, tou hlavní je nejen flexibilnost, můžete ho mít neustále po ruce. Pro okolí, včetně těch, které fotíte, navíc nejste tak nápadní,“ říká úspěšný a oceňovaný fotograf Jan Šibík.

    Je jedním z nejznámějších českých fotografů současnosti a žijící legendou reportážní a válečné fotografie. Podnikl přes 250 reportážních cest do všech koutů světa, zvěčnil stovky reportáží také v Česku. Jan Šibík byl za svou práci oceněn řadou fotografických cen, mezi nimi také World Press Photo v roce 2004. Dvacet let pracoval jako vedoucí fotooddělení a obrazový redaktor v časopise Reflex. 

    V posledních letech je na volné noze, dál fotí a kromě toho pořádá fotografické workshopy u nás i v zahraničí. Patří mezi ně i ten s názvem Fotíme mobilem. To s sebou přináší i testování novinek, nedávno testoval například vlajkovou loď Xiaomi 12 Pro, která ho velmi příjemně překvapila.

    Uznávaný fotograf Jan Šibík se nebrání ani focení mobilem, naopak říká, že i tímto způsobem mohou vzniknout velmi povedené snímky.

    „Coby fotografa mě na novém modelu Xiaomi 12 Pro nejvíce nadchly jeho tři skvělé světelné objektivy. Všechny mají rozlišení 50 Mpx, takže můžete dělat velké výřezy, aniž by to mělo negativní vliv na kvalitu snímku,“ neskrýval své nadšení.

    „Senzor hlavního foťáku je od Sony a technologie CyberFocus umožňuje sledovat jak lidskou postavu, tak třeba vašeho psa a přesně zaostřit, i když je vše v pohybu,“ doplnil uznávaný fotograf, který se focení na mobil rozhodně nebrání a uznává, že i tímto způsobem mohou vzniknout velmi zdařilé fotografie.

    V průběhu týdne postupně otestoval hlavní funkce během různých světelných podmínek.

    Český fotograf a fotoreportér Jan Šibík testoval novou vlajkovou loď společnosti Xiaomi, model Xiaomi 12 Pro.

    „Xiaomi 12 Pro doporučuji zvláště těm, kterým záleží na maximální kvalitě snímků. Tu oceníte zvláště v tom případě, když si snímky necháte nazvětšovat na fotopapír a vystavíte doma na stěně. A ještě jedna super věc: Mobil nabijete za 20 minut!“ doplnil na adresu horké novinky Šibík, který ve svých kurzech radí, jak úspěšně fotit mobilním telefonem.

    „Nebojte se fotit lidi zblízka. V tom vám může mobilní telefon dost pomoci, protože lidem nepřijde tolik nápadný. Udělejte si na focení čas a na místo, které vám přijde zajímavé, se klidně vracejte a foťte i v různém počasí a denní době,“ radí oceňovaný odborník, podle něhož je důležitý nejen cit pro tu správnou fotku, ale i notná dávka trpělivosti.

    Český fotograf a fotoreportér Jan Šibík testoval novou vlajkovou loď společnosti Xiaomi, model Xiaomi 12 Pro.

    „Chápu, že dnešní doba tomu moc nepřeje, ale bez ní to často nejde. Vyplatila se i mé partnerce, která pořídila x lepších fotek než já na tom samém místě,“ prozradil Šibík, který také radí vsadit na hru stínů, podobně jako „jistotu“ v podobě snímků zvířat.

    „Když vám přijde něco zajímavé, nacvakejte to klidně vícekrát. V tomto ohledu neplatí, že méně je více,“ usmíval se během workshopu s Xiaomi 12 Pro.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 17. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      10
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...