World Press Photo vyhrála plačící uprchlická holčička. Podívejte se i na ostatní fotografie!

Opět to byla přehlídka emocí. Prestižní anketa World Press Photo zná vítěze pro letošní rok, stal se jím snímek Američana Johna Moora. Ten vyfotografoval plačící holčičku na ostře hlídané hranici mezi Mexikem a Spojenými státy ve chvíli, kdy její matku zatýkali policisté. Fotka se stala symbolem odsuzovaného oddělování dětí od rodičů, nakonec se však ukázalo, že k tomu v případě této holčičky vůbec nedošlo.

Letošní ročník mimořádně prestižní ankety World Press Photo opanoval americký fotograf John Moore. Vítězný snímek zachytil na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy, kam se soustředilo nejvíc kritiky kolem tvrdé migrační politiky Donalda Trumpa.

Moorovi se podařilo vyfotit plačící holčičku Yanelu Sanchezovou, jejíž matku Sandru právě zatýkal policista. Snímek obletěl svět a otiskl ho dokonce i časopis Time. Právě to bylo silným impulzem k ostré kritice prezidenta Trumpa. Mělo se za to, že byla holčička následně od matky oddělena.

Vítězná fotografie ankety World Press Photo. Plačící holčička na hranicích Mexika se Spojenými státy.

To se ale ve skutečnosti nestalo. Otec malé Yanely později britskému Daily Mailu prozradil, že byla držena společně s matkou. I přesto ale právě tento snímek nakonec dohnal Trumpa k tomu, aby politiku oddělování dětí od rodičů na hranicích ukončil.

„Fotografie roku by měla být v ideálním případě překvapující, unikátní, relevantní a zapamatovatelná. Detaily na snímku jsou poutavé. Od rukavic, které má na rukou příslušník pohraniční stráže, až po skutečnost, že zatýkané byly odebrány tkaničky od bot,“ vysvětlila místopředsedkyně poroty World Press Photo Whitney Johnsonová.

Bronzový snímek kategorie Životní prostředí. Na fotce je malý sběrač odpadků na matraci plovoucí po řece Pasig v Manile.

Na druhém místě v kategorii Sport (série) se umístil český fotograf Michael Hanke se svým fotopříběhem o Zdeňku Šafránkovi, ochrnutém paralympijském sportovci, který se věnuje několika sportům včetně sledge hokeje a boxu. Jeho příběh vám přineseme již zítra.

V galerii si prohlédněte i další snímky, které se v anketě World Press Photo objevily.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 4:07 neděle 11. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 23
  • 22
  • 18
  • 18
  • 15