Na vozíčku boxuje a dělá shyby. Fotopříběh o ochrnutém Zdeňku Šafránkovi dojímá

Fantastické druhé místo obsadil v prestižní anketě World Press Photo český fotograf Michael Hanke. Konkrétně v kategorii Sport (série) zabodoval s fotopříběhem o Zdeňku Šafránkovi, kapitánovi české sledgehokejové reprezentace. Ten je od roku 2003 na vozíku poté, co na něj v práci spadla jeden a půl tuny těžká plošina. Příběh má název „Nikdy ho neviděli brečet“ a vykresluje Šafránka jako bojovníka, který se věnuje několika sportům, třeba i boxu.

Nikdy ho neviděli brečet. Název stříbrného fotopříběhu kategorie Sport (série) v prestižní anketě World Press Photo, jehož autorem je český fotograf Michael Hanke, vystihl kapitána sledgehokejové reprezentace Zdeňka Šafránka přesně.

V roce 2003 tenhle sympaťák skončil na vozíku po tragické nehodě v práci. Spadla na něj jeden a půl tuny těžká plošina na přepravu osobních aut. Ta přesekla jeho míchu, kvůli čemuž už se nikdy nepostaví na nohy.

V průběhu let ho několikrát potkaly velké zdravotní problémy, měl silné bolesti a musel je dokonce tišit různými opiáty. Naposledy ho podobné obtíže provázely minulý rok, kdy se mu na zádech objevila bulka, kterou následně lékaři rozřízli a v Šafránkově těle objevili roztříštěné úlomky kostí. Kvůli bolestem nemohl ani pořádně spát.

Připadal si bezmocný, dokonce ho přepadaly i myšlenky na sebevraždu. Nikdy se ale nevzdal.

Rodina drží Zdeňka nad vodou.

Nad vodou ho celý život držely děti. Od roku 2003 prý plakal pouze jednou, a to dojetím při jejich narození. Proto také název Nikdy ho neviděli plakat.

Zdeněk Šafránek prý plakal jednou, a to dojetím při narození dětí.

Kromě toho má ještě jednu vášeň: sport. Jak bylo zmíněno, Zdeněk je českým reprezentačním sledgehokejistou, kromě toho se věnuje i handbiku. A je také vášnivým boxerem. Právě na to se zaměřil i fotograf Michael Hanke.

Zdeněk Šafránek nemá s boxováním žádný problém.

Šafránka fotografoval během jeho tréninků, a to ještě v době, než ho začaly sužovat ony zmiňované bolesti. Zdá se, jako by pro něj fakt, že je na vozíčku, nebyl žádnou překážkou. Kromě samotného boxování nemá problém třeba ani s děláním shybů či kliků.

Zdeňku Šafránkovi nedělají problém ani shyby.

Na stříbrný fotopříběh ankety World Press Photo se podívejte v galerii. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:11 neděle 11. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 11
  • 11
  • 11
  • 11
  • 10