„Dílo idiota. Kdy nějaký borec shodí Karla IV.?“ Vondra ostře komentuje poničeného Churchilla

Je známý názory ostrými jako břitva a servítky si nebral ani tentokrát, když vandalové posprejovali sochu válečného hrdiny Winstona Churchilla. Alexandr Vondra, europoslanec za ODS a její místopředseda, dal najevo svoje obavy ze směřování západního světa i naší budoucnosti. „Budou tu taky někteří borci shazovat třeba sochy Karla IV.?“ ptá se signatář Charty 77.

„Churchill terčem kulturní války. Bohužel už i v naší zemi, jak ukazuje fotka jeho žižkovské sochy před VŠE, kterou v noci na čtvrtek vandalsky postříkal nějaký idiot,“ začal Vondra ostře k aktuálně nejdiskutovanější události.

„V Anglii dnes sochy Churchilla, který Británii i Evropu zachránil před Hitlerem, musí bránit před nájezdy levičáckých hord fotbaloví fanoušci. Boris Johnson na to nemá koule. Kam se to ten Západ dostává? V Americe vadí Kolumbus a brzy bude vadit i George Washington. Ano, i on měl otroky. Přejmenují kvůli tomu hlavní město?“ nechápe jeden z nejzkušenějších politiků naší scény.

Podle logiky příznivců krajní levice či jen podporovatelů ničení soch, co na historických personách hledají sebemenší spojení s rasismem či otrokářstvím a zcela přitom ignorují historický kontext, bychom v podstatě mohli začít strhávat úplně všechny sochy historických velikánů.

Podle Vondry není vyloučeno, že v Česku zůstane jen u posprejovaného Churchilla.

„U nás to zatím není tak horké. Ale vezmeme-li v potaz, jak rychle se k nám tyto trendy ze Západu šíří, tak se máme na co těšit. Budou tu taky někteří borci shazovat třeba sochy Karla IV.? Také on měl krev na rukou: kvůli pogromům v Norimberku. Půjdou v Německu dolů sochy Martina Luthera, protože byl antisemita?“ kroutí hlavou.

„Myslím, že je potřeba tohle šílenství co nejdřív zastavit. Jinak nás ty kulturní války zavlečou do konfliktu, z něhož bude jen těžká cesta zpět. Už to tady bylo. A jen blbci opakují stejnou chybu dvakrát,“ varuje Alexandr Vondra před tím, kam až by situace mohla zajít.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:22 sobota 10. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 222
  • 125
  • 30
  • 27
  • 26
  • 26