Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Facebook označil Churchilla za nebezpečného, Google smazal jeho fotku. A Hitler na instáči je co?

    Winston Churchill | foto: Autor: rarehistoricalphotos.com

    V přehlídku bizarních rozhodnutí se proměnila snaha o přehnanou politickou korektnost vyvolanou hnutím Black Lives Matter a smrtí George Floyda. Nejvíce to asi odnesla pověst bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, který je teď některými považován za rasistu. Z přepisování dějin jsou obviňovány i sociální sítě, kde se z liberálního politika stává nepřítel číslo jedna.

    Sochy Winstona Churchilla si za jeden ze svých cílů vybrali vandalové zaštiťující se hnutím Black Lives Matter ve Velké Británii. Následně se tento způsob protestů rozšířil i do České republiky. Jméno bývalého britského premiéra se zřejmě objevilo i na tajném seznamu sociálních sítí, které v posledních dnech Churchilla několikrát cenzurovaly.

    Trnem v oku jsou Facebooku fotografie (z roku 1940) Winstona Churchilla, který je na inspekci jednotek poblíž Hartlepoolu. Vojáci na nich seznamují svého premiéra se zbraní zvanou Tommy Gun, jež se později stala legendární.

    Snímky jsou součástí historie, protože je v minulosti využila k propagandě jak britská strana, tak nacisté, kteří Churchilla vykreslovali jako amerického gangstera.

    „Příspěvek porušuje naše zásady komunity týkající se nebezpečných jednotlivců a organizací,“ hlásí k fotografiím Facebook, který je zablokoval například na stránce WarMachines.cz.

    Že se nejedná o vymyšlenou zprávu, ale o skutečnou cenzuru, Facebooku potvrdil také Tomáš Jirsa z komunikační agentury C&B.

    Zastánci Marka Zuckerberga, který vlastní vedle Facebooku také Instagram, obhajují smazání fotek a trestání „neposlušných“ profilů argumentem, že cenzoři nemají nic proti Churchillovi, ale vadí jim zobrazení zbraní.

    Winston Churchill

    Na sociálních sítích je přitom možné dohledat desítky stránek o zbraních či o druhé světové válce. Dostupné jsou i fotografie Adolfa Hitlera po boku nacistických vojáků.

    Zdá se, jako by se skutečně pomalu přepisovaly dějiny, když je britská armáda zahrnuta v kolonce nebezpečných organizací, zatímco Hitler a bojovníci třetí říše mají na sociálních sítích prostoru dost.

    Zuckerberg není jediný, kdo má máslo na hlavě. Podivné bylo také chování Googlu, který v přehledu historických osobností odstranil právě fotku britského premiéra, zatímco Hitler, Stalin nebo japonský císař Hirohito zůstali nedotčeni.

    Google Churchillovi dokonce smazal fotografii v přehledu osobností. Hájil se,...

    Cenzura neprošla u lidí bez povšimnutí a ti ihned kritizovali společnost, která následně fotografii do systému vrátila a omluvila se.

    „Churchillova fotka byla obnovena poté, co ji Google smazal. Celou tu dobu jsme žili ve světě, kde byl člověk, který pomáhal porazit nacismus, odstraněn kvůli tomu, že byl ‚rasistický‘, zatímco Hitler a Stalin, dva největší masoví vrazi, svou fotku měli. Strašidelné časy!“ napsala na Twitter Julie Lenarzová.

    Google na stížnosti reagoval a omluvil se za chybu, která byla podle něj čistě technická.

    „Neudělali jsme to schválně a vše vyřešíme. Obrázky v těchto panelech jsou vytvářeny automaticky a jsou aktualizovány. A během aktualizací se může stát, že na chvíli zmizí,“ hájila se společnost, která slíbila, že se pokusí zjistit, zda je možné podobným chybám v systému předcházet.

    Lidé příliš argumentaci Googlu nevěří, už kvůli načasování chyby, jež se stala shodou okolností právě v době, kdy je Churchillovo jméno propíráno úplně všude. 

    Podle kritiků firma pouze reaguje na vlnu kritiky a od své snahy cenzurovat jednoho z nejvýznamnějších Britů ustoupila. Vzhledem k vývoji cenzury na sociálních sítích je zapotřebí dodat: prozatím!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:35 úterý 13. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Super
      23
    • Tvl
      22
    • Haha
      19
    • Sladký
      19
    • Cože
      16