Vrahovi čtrnáctileté Susanny Němci zachránili život. V Iráku by nepřežil

Ali Bashar zodpovědný za brutální vraždu a znásilnění nezletilé židovské dívky byl po svém útěku z Německa zatčen kurdskou policií v severním Iráku a okamžitě předán německým úřadům. Paradoxní na tom všem je skutečnost, že právě vydání spravedlnosti do Evropy umožní vrahovi přežít. Deník Bild totiž ve své analýze odhaduje, že v případě odsouzení by v Iráku Basharovi hrozil trest smrti.

Dvacetiletý Ali Bashar byl speciální policejní jednotkou eskortován do německého Wiesbadenu, kde se měl 22. května dopustit brutálního usmrcení čtrnáctileté Susanny Feldmanové.

Přes různé pochybnosti je nadále pracováno s verzí, že se zločinu nedopustil sám, ale ve společnosti tureckého občana. Potvrzuje to i Basharova matka, která se synem, manželem a dalšími čtyřmi potomky odcestovala do Iráku před nalezením mrtvého těla.

Susanna byla nalezena zčásti zakopaná na odlehlém místě poblíž železniční trati na periferii města. Podle dostupných zpráv byla celou noc mučena a znásilňována, taktéž pod vlivem alkoholu a drog. Původní podezření, že se vražedných orgií účastnil ještě další muž tureckého původu, vedlo k jeho zatčení a následné propuštění. Basharova matka tvrdí, že její syn prý na místě nebyl sám.

„Potvrdil mi, že muž z Turecka a dívka byli společně s ním, ale vůbec si nevzpomíná, co se stalo,sdělila v telefonickém rozhovoru redakci rozhlasové stanice Deutsche Welle. Její syn byl prý pod vlivem drog a z inkriminovaných okamžiků neví nic. Německá média Bashara popisují jako mladého gangstera a drogového dealera bez respektu k německým úřadům.

Po šesti dnech na útěku Bashara udali členové jeho vlastní irácké rodiny, u níž s matkou a ostatními hledal úkryt. Německá veřejnost je pohoršená, že vrah a jeho blízcí mohli tak jednoduše vycestovat díky narychlo vydaným jednosměrným dokladům a ještě pod falešným jménem. Původní obavy, že se kurdská samospráva na severu Iráku bude zdráhat spolupracovat pro absenci oboustranných smluv s Německem o vydávání zločinců, se ukázala jako lichá.

Ali Bashar byl německou policí deportován do Německa, k vraždě se údajně přiznal.

Za své jednání by se v případě, kdyby ho soudily irácké úřady, nejspíše dočkal trestu smrti. A právě vydání do Německa Basharovi zachránilo život.

Kolem celé kauzy panují v Německu silné emoce a znovu přichází na přetřes zločinnost azylantů, kteří navíc masově obchodují s drogami, především ve větších městech. Občané nevěří, že je u takových osob možná integrace.

Také v nejvyšší politice kauza rezonuje. Když se poslanec Alternativy pro Německo Thomas Seitz přihlásil o slovo v debatě během schůze Bundestagu, rozhodl se následně svůj řečnický prostor věnovat minutě ticha určené památce zavražděné Susanny. To ovšem pobouřilo část poslanců z levicového spektra Spolkového sněmu, kteří se k uctění památky nepřidali a poslance podrobili kritice.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:54 úterý 9. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7