Matušku do smrti nesnášel vlastní bratr. StB na Waldu vedla spis plný orgií

Živelná hvězda československé pop-music 60., 70. a 80. let minulého století, Waldemar Matuška by 2. července oslavil osmdesát šest let. Málokdo ví, že komunistický režim a jedno velké nedorozumění stály za doživotní nesnášenlivosti mezi slavným zpěvákem a jedním z jeho bratrů Jarkou. Ten Waldu vinil z kolaborace s komunistickým režimem. Přitom StB na Matušku vedla celkem zajímavý spis...

Waldemar Matuška pocházel ze čtyř sourozenců, z nichž byl nejmladší. O šest let starší byl František, o osm Jarka a o deset Honza. Kromě něho se všichni odstěhovali do Německa a on tak jako jediný zůstal v Československu. Nakonec i on sám se v roce 1986 s manželkou Olgou rozhodli k emigraci a zůstali v USA na Floridě.

Mezi Jarkou a Waldou došlo k doživotnímu rozkolu, jenž způsobil omyl staršího z bratrů. „Jarka nařkl Waldu, že je komunista. To neměl dělat. Bylo to na Waldově koncertu v Hamburku. Tvrdil mu, že ho viděl, jak sedí vedle Gotta v Divadle hudby, kde umělci podepisovali Antichartu,“ vylíčila pozadí sporu vdova po zpěvákovi Olga v Ahaonline.cz.

Pointa Jarkova omylu spočívala v tom, že Waldemar se akce v Divadle hudby nemohl tenkrát účastnit z prozaického důvodu. Sám totiž ten den vystupoval v Německu, a tak k žádnému podpisu nemohlo ani dojít. Waldův bratr si ho prý spletl s Františkem Hackerem ze skupiny K.T.O. „Byl vlasatý a fousatý, a protože ho z poloviny zakrývala tribuna, mnoho lidí si ho s Waldou spletlo,“ vysvětlila dál Matušková.

Waldemar se s takovou nespravedlností nemohl smířit a k urovnání vypjatých vztahů mezi bratry bohužel nikdy nedošlo.

Waldemar Matuška se s bratrem nikdy neusmířil. Přitom šlo o nedorozumění.

„Waldovi to tak celý život leželo v žaludku, že se s tím v naší poslední knize musel vypořádat. Walda v ní celou záležitost uzavírá výrokem, že za všechno můžou bolševici,“ uvedla Matušková o knize, kterou podle některých ale sama po manželově smrti výrazně upravovala, aby se zase ona vypořádala s jinými skutečnostmi, které zase ležely v žaludku jí samé.

Estébákům se Waldův divoký život nelíbil

Paradoxně právě komunistická Státní bezpečnost vedla na Matušku rozsáhlý spis a s chováním zpěváka nebyli fízlové a jejich výše postavení soudruzi vůbec spokojení. Nelíbil se jim Waldův divoký bohémský život, jeho kamarádi, konzumace alkoholu ani sexuální eskapády, které prý byly součástí jeho každodenního života.

„Pije, pokud má peníze, za své, když nemá, za peníze druhých. Většinou peníze nemá. Často si vypůjčuje i od neznámých lidí. Dluhy nevrací. V sexuálním životě je stejně neukázněný jako v ostatním. Střídá jednu ženu za druhou. Není divu, když má každý den jinou, někdy i dvakrát denně,“ hlásil kupříkladu estébák v jedné své zprávě. A takových hlášení se našlo víc.

Waldův akt, který vyfotila jedna z příležitostných přítelkyň zpěváka Marie.

„Charakteristickým rysem Matuškova chování byly nezřízené intimní poměry se ženami, o čemž Matuška veřejně hovořil a dělal z toho senzaci. Vodil si ženy na pokoj v hotelu Christal, kde prováděl orgie až se třemi najednou. Pomáhal mu v tom jeho přítel, číšník hotelu, Adolf Pánek. Pohoršení vzbuzoval i poměr s jistou Helenou Svobodovou, která je známou mariánskolázeňskou prostitutkou a příživnicí,“ pohoršoval se nějaký ze soudruhů nad Matuškovým životním stylem, jak je patrné ze složky StB uložené v Archivu bezpečnostních složek.

Komunistům pochopitelně vadily i kontakty s rodinou v Německu, kdy jednoho bratra vedli jako agenta CIC. Matuškova emigrace je ve výsledku ani nemohla překvapit.

„Waldemar Matuška je po dobu svého volna neustále opilý a udržuje styky s osobami z NSR, které k nám dojíždějí. S těmito se potuluje po nočních podnicích a v opilosti nadává před Němci na naše poměry. Nadává na zřízení, že jej nechtějí vpustit do západního Německa, přestože tam má své příbuzné,“ píše se pobouřeně v dalším z mnoha hlášení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:06 pátek 2. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 73
  • 52
  • 23
  • 20
  • 9
  • 9