Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Výzkum: Jak koronavirus a zákaz mentolek změnily české kuřáky?

    Zahřívací tabák versus klasické cigarety? | foto: Expres.cz

    Zákaz mentolek a dlouhý pobyt v karanténě výrazně proměnily návyky českých kuřáků. Čtyři z deseti tvrdí, že z ochucených cigaret, jejichž prodej skončil v květnu, protože měly být návykovější, přešli na zahřívací alternativy. Z průzkumu realizovaného agenturou Ipsos pro British American Tobacco dále vyplynulo, že pouhá pětiprocentní menšina přestala úplně kouřit.

    Tzv. mentolky se těšily oblibě především mezi ženami, z nichž se k nim přihlásila bezmála polovina. Platí též, že zkušenost s mentolem klesá s postupujícím věkem. Zatímco 55 procent kuřáků od 18 do 33 let užívá mentolové cigarety, ve věkové skupině mezi 50. a 65. rokem života jich je už ani ne 30 procent.

    Zákaz mentolu dopadl především na vysokoškolsky vzdělané uživatele, kteří se vyznačují menší denní spotřebou cca pěti cigaret.

    Určujícím faktorem pro volbu mezi tabákovými alternativami se zdá být průměrná denní spotřeba. Lehčí kuřáci se spotřebou tří cigaret denně preferují spíše elektronické cigarety, se stoupajícím počtem se čím dál častěji přelévají k zahřívanému tabáku.

    Silní kuřáci zůstávají věrni klasice, to potvrzuje 54 procent z nich. Tabákové alternativy preferují především vysokoškoláci, mezi nimiž je až 55 procent uživatelů, kteří se touto cestou rozhodli řešit situaci po evropském zákazu. U středoškoláků i absolventů základních škol a učilišť podíl tabákových alternativ nepřesahuje padesátiprocentní hranici.

    Jedním z důležitých aspektů popularity zahřívaného tabáku je v současné době fakt, že nejsou zatíženy spotřební daní do stejné míry jako klasické cigarety. Existují ale politické návrhy, které by úroveň zdanění u obou kategorií tabákových výrobků měly k sobě postupně přiblížit. Necelá polovina kuřáků by tento krok podpořila.

    Naopak 29 procent kuřáků zastává názor, že tabákové alternativy poskytují záruky méně zdraví škodlivého užívání tabáku, postavili by se za to, aby byly i nadále daňově zvýhodněny. Mezi ně se řadí především kuřáci do 50 let, třetinovou podporu má mezi těmi s vysokoškolským vzděláním.

    Přibližně stejné daňové zatížení zahřívaného tabáku by podpořilo 48 procent kuřaček, mezi muži nemá tento návrh zdaleka tak přesvědčivou opor.

    Na rozdíl od cigaret je zahřívaný tabák poměrně nový fenomén: na trh v České republice byl uveden teprve v roce 2017. Od té doby však dynamicky roste a letos je již každý desátý prodaný tabákový výrobek zahřívaný tabák. Podle tržních očekávání bude tento trend i nadále pokračovat, přičemž pro rok 2030 se předpokládá, že zahřívaný tabák bude představovat již celých 30 procent trhu s tabákovými výrobky,“ uvedl Petr Mestančík, ředitel vnějších vztahů společnosti British American Tobacco.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:34 čtvrtek 28. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Haha
      15
    • Cože
      15
    • Tvl
      15
    • Trapas
      12
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...