Výzkum: Čechům se nelíbí zneužívání sociálních dávek. Chtějí poukázky!

V České republice se zneužívají sociální dávky a zdejším občanům to není lhostejné! To vyplývá z exkluzivního výzkumu, který provedl server Zdroj.cz a společnost Ipsos.

Průzkumu serveru Zdroj.cz a společnosti Ipsos se 21. a 22. března zúčastnilo 1050 respondentů ve věku 18 až 65 let. 

To, že je v České republice zneužíváno vyplácení sociálních dávek, si myslelo více než 90 % dotázaných. Zhruba stejný počet respondentů vyjádřil názor, že zneužívání dávek jim vadí a stát by s tím tak něco měl dělat.

„Témat, na kterých by existovala taková celospolečenská shoda, není příliš,“ svěřil se výše uvedenému serveru politolog Matěj Trávníček.

Čechům se zneužívání sociálních dávek vůbec nelíbí. (ilustrační foto)

Jako jedno z možných řešení této „krize“ spojené s vyplácením sociálních dávek 82,5 % dotázaných Čechů vidí zavedení poukázek, které by sloužily jako příspěvek na živobytí.

29 % respondentů se vyjádřilo, že by lidé měli v poukázkách dostávat polovinu částky, na kterou mají nárok. Většina dotázaných si ale myslí, že by mělo jít o 65 či dokonce o 100 % celé dávky.

Zneužívání sociálních dávek je pro české občany velké téma. (ilustrační foto)

Problém se zneužíváním dávek má vyřešit zákon o hmotné nouzi, který loni poslanci schválili. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, v posledním roce budou 35 až 65 % dávky dostávat v poukázkách. 

Za ně si mohou pořídit například potraviny či školní výrobky. Nejdou za ně ale koupit alkohol a cigarety.

ANKETA: A jaký názor máte na zneužívání sociálních dávek vy? Vyjádřete svůj názor v diskusi pod článkem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:35 pondělí 20. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 9
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8