Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vypadá to bláznivě, ale chvilkařům hrozí úpadek, vysvětluje Minář vstup do politiky

    Spolek poslal premiérovi a vládě seznam otázek. Odpovědi bude známkovat. | foto: Autor: Koláž Expres

    Mikuláš Minář rezignoval na funkci předsedy spolku Milion chvilek. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb. Podle něj se zhoršuje politická situace v Česku a chvilkařům hrozí úpadek.

    Minář potvrdil na svém účtu, že funkci předsedy spolku dal k dispozici v pátek. Spolek to v sobotu přijal a za nového předsedu si zvolil Benjamina Rolla, který podobně jako Minář v čele Milionu chvilek působí už od jeho vzniku a je vysokoškolským studentem teologie. „Trvá slib, že Milion chvilek se nestane volebním hnutím a zůstane občanskou iniciativou,“ doplnil Minář.

    Život je tak krátký

    „Jsem přesvědčen, že pokud se v příštím roce zásadně nezmění současné společenské a politické trendy, čeká naši zemi i Milion chvilek velký úpadek. I přes veškerou občanskou aktivitu se stav politiky nadále zhoršuje. Prohlubuje se oligarchizace, porušování pravidel i zneužívání moci,“ zdůvodnil Minář odchod z funkce. 

    Podle Mináře je potřeba, aby vzniklo nové politické hnutí, schopné oslovit část voličů, kterou nedokázala oslovit sněmovní opozice, nebo i dosavadní nevoliče. „Jsem přesvědčen, že jedinou cestou k rozpohybování současné mizerné a zablokované situace je vytvořit nové politické hnutí, které dá dohromady ty nejskvělejší lidi této země ochotné převzít osobní odpovědnost a pokusit se proměnit Českou republiku k lepšímu. Pokud se má něco změnit, je naprosto nutné oslovit i tu část voličů, kterou současná opozice oslovit nedokáže,“ řekl k možnému založení nového hnutí a ke svému vstupu do politiky.

    Minář druhý dechem dodává, že jeho ambice na nadcházející volby do Sněmovny jsou velké a šance naopak malé. „Vím, že je to obrovský risk, který nemusí vyjít. Avšak vím také to, že ještě mnohem větším riskem by bylo se o to nepokusit. Ano, chci se pokusit o zázrak. Vždyť život je tak krátký,“ napsal v prohlášení na Facebook.

    Zatím se podle svých slov stýká s potenciálními kandidáty či experty, kteří by s ním chtěli spolupracovat. „Je to opravdu široká paleta lidí. Mladší, starší, z regionů, z Prahy, mají za sebou velmi úspěšné kariéry z byznysu, akademické sféry, někteří mají zkušenosti i z politiky,“ řekl. 

    Serveru iHNed.cz potvrdil, že se radí například i s poslancem, starostou Prahy 7 a lídrem uskupení Praha sobě Janem Čižinským, který založil jakési hnutí 3000 statečných, které ovšem nevykazuje žádnou činnost. 

    Chvilkařům došly chvilky

    Minářův vstup do politiky přichází po několika měsících hibernace, kdy aktivita hnutí výrazně poklesla, mimo jiné i kvůli koronavirové krizi. Šéf spolku byl z vlastních řad opakovaně kritizován za nečinnost, jen na demonstrace má spolek nyní na kontě přes dva a půl milionu korun, které mu Češi poslali.

    Cesta čirého aktivismu nenese takové ovoce, jaké si možná sám spolek představoval. Zvláště poté, co se v minulém roce profesionalizoval.

    „Je pravda, že nám i těm, kteří na demonstrace chodí, dochází trpělivost a část lidí má pocit, že to nemá smysl. Přál bych si, aby strany lidem ukázaly, že se s nimi dá počítat, že to zvládnou, a my uděláme vše pro to, abychom je v tom podpořili,“ mínil Minář v červnu tohoto roku a opakovaně zároveň peskoval opoziční strany za to, že nejsou schopny se spojit v bloku proti Babišovi. Ze strany vládnoucích stran i opozice zase zaznívaly výzvy, aby Minář přešel do politiky a ukázal, co umí. 

    Spolek se profesionalizoval

    Mikuláš Minář donedávna vlastnil stejnojmennou ochrannou známku. V únoru 2020 vlastnictví převedl na spolek Milion chvilek. Učinil tak poté, co na tento fakt upozornil v lednu 2020 Expres.cz.

    Autoři výzvy Chvilka pro Andreje z konce roku 2017 si v lednu 2018 založili spolek Milion chvilek. Zároveň přišli s novou výzvou Chvilka pro rezignaci, kterou odstartovali dlouhodobou kampaň nazvanou Milion chvilek pro demokracii.

    Na výdaje spojené s pořádáním demonstrací proti premiéru Babišovi se skládá veřejnost, spolek vybírá tyto peníze prostřednictvím transparentního účtu. Zároveň má spolek druhý, běžný účet, na který také vybírá peníze a z něhož platí několik stálých zaměstnanců. Kolik si vyplácí Minář a spol., spolek nezveřejňuje. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:33 úterý 26. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      133
    • Haha
      121
    • Tvl
      33
    • Super
      24
    • Sladký
      20
    • Cože
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...