Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Unesli jí syna, policie přivedla domů jiného. Waltera z filmu Výměna zřejmě umučil psychopat

    Stal se Walter Collins obětí Gordona Northcotta? | foto: Internet

    Bylo 10. března 1928, když devítiletý Walter Collins zmizel. Vyrazil do kina a už se nevrátil. Jeho matka Christine Collinsová zmobilizovala policii, začalo masivní a medializované pátrání a po pěti měsících přineslo úspěch. Jenže Christine všechny šokovala. Prohlásila, že tohle její Walter rozhodně není. Skončila na psychiatrii, po několika dnech jí ovšem bylo dáno za pravdu. Nakonec zjistila, že se její skutečný syn stal zřejmě jednou z několika obětí pedofilního zabijáka. Přesto pátrání nikdy nevzdala a zasvětila mu zbytek života. Hrozivý a těžce uvěřitelný příběh v roce 2008 zfilmoval Clint Eastwood, hlavní roli skvěle ztvárnila Angelina Jolie.

    Těžko si lze představit, jakou hrůzu musela Christine Collinsová prožívat od chvíle, co se její syn Walter ztratil. A prožívala ji už do konce života.

    Nejprve žila pět v měsíců v nejistotě. Zburcovala policii, šla po stopě, že by snad za Walterovým zmizením mohli stát lidé, s nimiž měl problémy jeho otec. Vše bylo marné. Když vtom jí najednou policisté zavolali: Našli jsme ho.

    Christine byla štěstím bez sebe, nemohla se dočkat, až syna zase obejme. Jenže při setkání ji nadšení záhy přešlo. Prohlásila, že tohle její Walter rozhodně není.

    Pro losangeleskou policii to bylo nepříjemné překvapení. Dlouhodobě byla kritizována kvůli korupci, plusové body v podobě vyřešení medializovaného případu se jí náramně hodily. A protože chlapec Walterovi podobný byl, donutili strážci zákona Christine, aby to s ním alespoň zkusila.

    Pod obřím nátlakem a přesvědčováním, že se chlapec zkrátka za necelého půl roku trochu změnil, ji policisté nepochybně zmátli a znejistěli, takže jí nezbývalo než souhlasit. 

    Angelina Jolie hraje Christine Collinsovou, ženu, které se ztratil syn a policisté jí vrátili jiného chlapce.

    Dlouho to ale nevydržela. Ačkoliv i spolužáci potvrzovali, že jde o Waltera, ona si po chvíli soužití s chlapcem byla definitivně jistá, že o jejího syna nejde. Za chvíli byla na policii zpět, kapitánovi položila na stůl fotografie skutečného Waltera a ukázala na celou řadu nesrovnalostí. Přihodila i zubařské záznamy, které byly v podstatě neochvějným důkazem.

    Jenže šéf policie nehodlal dopustit, aby mu byl na triko přišit takový skandál. A tak se rozhodl Christine Collinsovou bez milosti strčit do psychiatrické léčebny s tím, že se zbláznila. 

    Zoufalá matka nakonec v léčebně po deset dní snášela přístup doktorů, kteří s ní zacházeli jako s hysterickou a narušenou pacientkou. Pak nastal zlom. Chlapec přiznal, že skutečně Walterem není. Že využil svojí podobnosti s Walterem a lhal, aby se dostal pryč od nevlastní matky a také aby se mohl v Los Angeles potkat s oblíbeným hercem.

    Vlevo je skutečný Walter Collins, vpravo podstrčený Arthur J. Hutchins.

    Christine Collinsové bylo dáno za pravdu a pátrání začalo nanovo. Znovu tak žila alespoň s nadějí, kterou v léčebně ztratila. Jenže o ni přišla zanedlouho znovu, a to paradoxně ve chvíli, kdy policie přišla Walterovi na stopu. 

    Onou stopou totiž bylo svědectví Jessie Clarkové, které se měl bratr Sanford svěřit, že jejich strýc Gordon Northcott na svou farmu v Kalifornii unáší malé chlapce, které následně bije, pohlavně zneužívá a vraždí. Policie na základě udání zjistila, že Northcott má skutečně na svědomí smrt zhruba dvaceti chlapců. A Walter měl být jedním z nich.

    Gordon Northcott měl zneužít a zavraždit asi dvacet chlapců. Byl mezi nimi i Walter Collins?

    Jenže jeho ostatky se na farmě nenašly, stejně jako v případě dalších mladíků, které měl zabít. Ostatně nakonec mu byly prokázány jen tři vraždy, což ale na trest smrti stačilo, zvlášť když se Northcott rozhodl hájit sám a totálně selhal. Christine se proto naděje nehodlala pustit. Aby pátrání po synovi vzdala, musela by mít pevný důkaz, že je skutečně zbytečné.

    Jedinou její nadějí tak byl v tu chvíli sám Northcott. Když se Walterovy ostatky nenašly, jedině on jí mohl dát odpověď. Jenže nejprve tvrdil, že Waltera nezabil, pak jí poslal telegram, že lhal a pravdu jí řekne jedině do očí. Když ho ale ve vězení navštívila, najednou se s ní odmítl bavit. 

    Před popravou s ním mluvila ještě jednou, během rozhovoru ale působil jako blázen, chvílemi se k zabití Waltera přiznával, pak zase vše popřel.

    Christine proto usoudila, že nemá smysl se na jeho výpovědi spoléhat. A rozhodla se, že zbytek života zasvětí pátrání po Walterovi na vlastní pěst. Nikdy ale neuspěla. A roku 1964 tato životem těžce zkoušená žena zemřela. 

    Christine Collinsová, kterou ve filmu Výměna ztvárnila Angelina Jolie.

    Jediným jejím úspěchem, v porovnání se ztrátou syna ovšem zcela zanedbatelným, bylo, když jí soud přiřkl právo na odškodnění ve výši jedenáct tisíc dolarů od kapitána policie Jonese, který jí vnutil nepravého syna a pak ji poslal do léčebny. Jenže ani peníze nakonec neviděla, kapitán jí je nikdy nedal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:29 pondělí 5. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      49
    • Tvl
      40
    • Cože
      22
    • Trapas
      21
    • Sladký
      20
    • Haha
      18
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...