Jsme turisté, ale zklamalo nás počasí. Agenti z Vrbětic se směšně vymlouvali v ruské televizi

Skripal? Neznáme. Proč jsme tam byli a pouze na otočku? Jsme turisté, ale nelíbilo se nám počasí! Dva ruští agenti, po kterých policie pátrá v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, v roce 2018 vystoupili na stanici RT. Tam se bránili proti obviněním z otravy Sergeje Skripala nervověparalytickou látkou novičok. Nikdo jim ovšem na úsměvné výmluvy neskočil, navíc britská policie objevila neochvějný důkaz. Britové se nyní v nadsázce ptají: Ve Vrběticích je také nějaká katedrála?

Osmnáct vyhoštěných pracovníků ambasády a dva Rusové v pátrání. To je zatím výsledek šokujícího zjištění českých tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, při němž zemřeli dva lidé, stáli ruští agenti.

Mělo jít o Alexandra Miškina (alias Alexandr Petrov) a Anatolije Čepigu (alias Ruslan Boširov). A to je mimořádně šokující zjištění, protože stejnou dvojici viní Velká Británie z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury.

Když na ně v roce 2018 začal policejní hon, oba zmizeli někde v Rusku. Jenže v září téhož roku se rozhodli vyjít s kůží na trh, vystoupili v rozhovoru pro ruskou televizní stanici RT a snažně tam vysvětlovali, že jde o jeden veliký omyl.

Do Salisbury prý přijeli jako turisté na doporučení kamarádů. Chtěli tam navštívit všechna zajímavá místa včetně katedrály. Proč tam nakonec strávili tak krátký čas? Prý je překvapilo britské počasí.

„Nebyli jsme v Salisbury déle než hodinu kvůli časovému rozestupu mezi vlaky. Město bylo pokryté sněhovou břečkou a i my jsme byli promáčení. Nasedli jsme do nejbližšího vlaku a vrátili se do Londýna,“ říkali tehdy.

Podezřelá dvojice se v Salisbury příliš dlouho nezdržela.

Jenže do Salisbury se dvojice vrátila. Když vysvětlovali proč, zdálo se dokonce, že se Miškin prořekl.

„Vrátili jsme se 4. března, hlavně protože v Londýně všechno roztálo, bylo teplé a slunečné počasí. Konkrétně jsme jeli podívat se na Old Sarum a na katedrálu a rozhodli jsme se tu věc dokončit 4. března,“ prohlásil.

„Podívat se na tu proslulou katedrálu, zajít na Old Sarum,“ doplnil ho rychle Čepiga, když se moderátorka zeptala, co myslí „tou věcí“.

Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov) v hotelu v Londýně

Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov)

Řeč se pak stočila i na lahvičku s ženským parfémem značky Nina Ricci, ve které se měl novičok, jímž byl Skripal otráven, nacházet.

„Není hloupé, aby normální chlápci u sebe měli ženský parfém? Celníci prověřují všechno, asi by se ptali, proč mají muži ve svých zavazadlech ženský parfém. Ne, neměli jsme to,“ kroutil hlavou Čepiga.

Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) v rozhovoru pro stanici RT

Britská vláda na rozhovor reagovala prohlášením, že jde o mlžení a lži. A že si je vinou ruské dvojice jista. Vyšetřovatelé měli kontaminaci novičokem zjistit i v hotelovém pokoji, kde byli Miškin s Čepigou ubytováni.

Včerejší událost, kdy česká policie požádala o pomoc s pátráním po stejné dvojici v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, logicky zaujala i prakticky všechna zahraniční, především britská média.

Hojně ji komentuje i veřejnost. Britové se například sarkasticky ptají, jaká katedrála asi ve Vrběticích stojí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:26 pondělí 16. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 16
  • 7
  • 5
  • 5
  • 3