Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pomníčky české krimi: Sadista ženám vyřezal vnitřnosti a prsa, šokoval i kriminalisty

    Těla Kamily Fajtové (vlevo) a Dity Hrabánkové byla nalezena jen pět měsíců po sobě. Bez částí těla a orgánů. Řádil snad po Česku sériový vrah? | foto: Archiv Policie ČR

    Na příběhy sadistických a brutálních sériových vrahů jsme zvyklí spíše ze zahraničí. Ovšem i naše historie zažila mordy, které nedaly spát ani těm nejzkušenějším kriminalistům. Nepochybně je to případ i dvou mrtvých dívek, které byly zkraje devadesátých let objeveny jen pět měsíců po sobě – bez vnitřností a různých částí těla. Měly obě vraždy stejného pachatele? A provedl je opravdu zkušený chirurg, jak se celou dobu policisté domnívali?

    Když se dvaadvacetiletá pohledná servírka Kamila Fajtová vracela z restaurace, pohádala se se svým přítelem, a on proto uraženě vystoupil o jednu zastávku dřív. V tu chvíli neměl nejmenší tušení, že ostrých slov, která si spolu vyměnili, bude litovat do konce života. Že to bude to poslední, co svojí milé řekne.

    Kamila vystoupila podle plánu a domů jí zbývalo posledních pár stovek metrů přes lesík. Toho, že zrádnou cestu tmou musela překonat sama, ovšem využil nebývale krutý sadista. Můžeme si jen domýšlet, jakou hrůzu si mladá dívka musela prožít.

    Když pak o tři týdny později ohlásil nález jejího těla pejskař, místo činu zahýbalo žlučí i těm nejzkušenějším členům mordparty. Vrah dívce odřízl prsa, která si zřejmě odnesl domů jako trofej. Kromě toho Kamile chyběla také hrudní kost a několik žeber, v neposlední řadě jí maniak uřízl obě ruce v zápěstí, a především z jejího těla vyňal některé orgány. Mimo to se ji pokusil znásilnit, na šatech se našlo sperma.

    Smutné je, že stačilo málo, aby byla mladá Kamila života ušetřena. Zvuky jejího zápasu s vrahem i zoufalé volání o pomoc totiž zaslechli obyvatelé přilehlých paneláků. Jenže nikdo nezareagoval adekvátně.

    „Okolo jedné hodiny ráno jsem slyšela venku nějaký dívčí hlas, který volal o pomoc. Vyšla jsem na balkon, ale protože byla mlha, tak jsem nic neviděla. To volání jsem slyšela několikrát. Pak už bylo ticho. Tak jsem šla spát,“ vypověděla například jedna ze svědkyň.

    Kamilu Fajtovou našel v Ostravě-Porubě pejskař. Chyběly jí orgány, obě zápěstí i prsa.

    Policie rozjela intenzivní pátraní po chladnokrevném deviantovi. Jenže tisíce výslechů a hodiny vyšetřování k ničemu nevedly. A pak to přišlo znovu.

    Odešla na rande, skončila rozřezaná

    O půl roku později se v lesoparku v pražských Průhonicích našlo tělo jednadvacetileté Dity Hrabánkové, pohledné černovlasé úřednice. 

    Ditu Hrabánkovou našli v pražském průhonickém parku. Chyběly jí orgány.

    Spíš než o těle se dá o mluvit o tom, co z něj chladnokrevný vrah zanechal. Ditě otevřel hrudník a doslova ji vykuchal – chyběla řada vnitřních orgánů.

    Dívka odešla 27. května 1992 na rande. Matce ještě prozradila, že oním vyvoleným je blonďatý mládenec, který ji o den dříve oslovil v autobuse a představil se jako Marek.

    Na tomto místě v lesoparku Průhonice bylo nalezeno tělo Dity Hrabánkové.

    Odjet měla autobusem 136 na vršovický Koh-i-noor, pak se po Ditě slehla zem. Její tělo se v Průhonicích našlo až o dva týdny později. Není jasné, zda k brutální vraždě došlo přímo tam, nebo vrah ostatky v lesoparku pouze pohodil.

    Dílo sériového vraha?

    Obě vraždy spojuje až nápadně mnoho podobností. Jejich oběťmi byly mladé a pohledné brunetky, došlo k nim v krátkém časovém rozmezí a především jejich provedení bylo prakticky totožné.

    Vrah v obou případech dívkám otevřel hrudník a vyřízl orgány. Stěžejní ovšem je, že to pokaždé udělal s až neuvěřitelnou precizností. 

    Expertiza odhalila, že jsou prvky vražd ve čtyřech případech shodné, v dalších čtyřech víceméně shodné a pouze ve čtyřech rozdílné. Panika začala být o to větší – celá země, a to i včetně vyšetřovatelů, nepochybovala, že zde řádí sériový vrah.

    Rozjelo se proto masivní pátrání. Policisté vyslechli tisíce osob a zaměřili se především na lidi znalé anatomie – chirurgy, patology, ale i veterináře a další lékaře. 

    Vzhledem k perfektně provedenému vynětí orgánů se také živě spekulovalo, že snad v Česku řádí obchodníci s lidskými orgány. Nakonec tuto možnost policisté z mordparty vyloučili s tím, že nejspíš vraždil sexuální deviant, který si z místa činu odnášel trofeje.

    Chirurg policistům proklouzl

    Pátrání vázlo, jedinými stopami byla nalezená kabelka Dity Hrabánkové a sporý popis „blonďatého Marka“, se kterým měla mít schůzku a on by dost možná mohl být vrahem. I tak se ovšem kriminalisté dostali na hodně žhavou stopu a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že mají pachatele v rukou.

    Oním podezřelým číslo jedna se stal mladík s příznačnou přezdívkou Chirurg, kterého až nápadně mnoho indicií spojovalo s ostravskou vraždou Kamily Fajtové. 

    Třikrát byl trestaný pro sexuální agresi, a navíc se tři roky před vraždou jen kousek od místa činu pokusil zabít dívku ve věku Kamily! V Ostravě-Porubě se podle detektoru lži pohyboval i v době vraždy, byl posedlý medicínou, a dokonce znal detaily z osudného večera, které by mohl vědět jen pachatel.

    Že musí být jednoznačně vrahem? Policisté mu čin neprokázali, stejně tak v jeho prospěch hrála nulová spojitost s mordem Dity Hrabánkové. A i když nedala postava Chirurga vyšetřovatelům ještě dlouho spát, v roce 1998 šance na jeho usvědčení definitivně zhasla. V poměrně mladém věku zemřel.

    Na stopu se pak kriminalisté dostali ještě jednou, dva roky po Chirurgově smrti. V roce 2000 pracovali na vraždě a zmizení jistého Zdeňka Tepla, který byl zase podezřelý z vraždy mladé dívky v roce 1994. Za svého života byl vyhlášeným deviantem, obtěžoval ženy, natáčel si je a nutil je k pohlavnímu styku.

    Teplovo tělo se nikdy nenašlo, domovní prohlídka však vyšetřovatele přivedla na jinou stopu. Objevili kontakty na dívky z celé republiky, mezi kterými se našlo i číslo na matku Dity Hrabánkové. Skromný důkaz však policisté mohli jen těžko využít, když byl podezřelý po smrti.

    Vrah Kamily Fajtové a Dity Hrabánkové se tak nikdy nenašel. Úplně jisté není ani to, zda šlo skutečně o jednu a tu samou osobu. Je tak klidně možné, že se bestiální deviant (či devianti) stále nachází mezi námi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 15. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      38
    • Cože
      13
    • Haha
      8
    • Sladký
      8
    • Super
      7
    • Trapas
      6