Pomníky české krimi: Jsou naporcované ženy dílem pražského „řezníka“?

Česká kriminalistika sice není na nízké úrovni, přesto naše historie zná případy, které nebyly dosud vyřešeny a vyšetřovatelům možná ještě nyní nedají spát. Jedním z takzvaných pomníčků jsou i vraždy z let 2011 a 2013, kdy se na různých místech Prahy postupně objevovaly kusy ženských těl a kriminalisté se měsíce potili už jen nad jejich identifikací. Souvisí spolu obě vraždy? A bude někdy dopaden jejich pachatel?

Případů, kdy řeka Vltava vyplavila lidské ostatky, známe bohužel více. Jeden z nich však z onoho smutného normálu poněkud vybočuje. Musela mu totiž nepochybně předcházet brutální vražda rukou chladnokrevného zabijáka.

Tělo, podle budoucích pitev patřící mladé ženě, museli policisté skládat doslova jako puzzle – několik jeho rozřezaných částí se totiž postupně objevovalo během celého října roku 2013.

První kus se našel 9. října, kdy trenér veslařského klubu našel u Strakonické ulice nohu. O den později Vltava vyplavila torzo těla, večer se pak objevila igelitová taška s dalšími ostatky a následující den přibyly další tři kusy. Později toho měsíce se navíc našla i druhá noha. Spousta částí, a to i včetně hlavy, však nebyla nikdy nalezena.

Pohřební služba odváží jednu z nalezených částí lidského těla.

Spekulovalo se dokonce o tom, že brutální vrah vyjmul oběti i orgány, to však policie nepotvrdila ani nevyvrátila. 

Kriminalistům zabrala už jen identifikace kusů těla řadu měsíců. Nakonec zjistili, že ostatky patří mladé ženě, která se pohybovala v komunitě bezdomovců. 

Jenže ani zjištění její totožnosti nevedlo k dopadení pachatele, který má brutální čin na svědomí. Policisté pracovali s širokou databází násilníků, provedli nespočet výslechů a s žádostí o pomoc se obraceli i na rybáře z břehů Vltavy, kteří snad mohli zahlédnout podezřelou osobu. Marně.

Dílo pražského „řezníka“?

Samotná série děsivých nálezů částí těl ale nebyla tím jediným, co Pražany děsilo. Případ měl totiž ještě jedno tajemné pozadí. Až nápadně se podobal tomu, který se v hlavním městě odehrál ani ne dva roky předtím, konkrétně v prosinci 2011.

Všichni se proto právem obávali, že se v Praze pohybuje chladnokrevný sériový vrah, který si už během prvního řádění vysloužil přezdívku „řezník“. Před vánočními svátky i během nich v roce 2011 totiž obyvatele Prahy také děsily nálezy částí ženského těla. 

Nejprve 6. prosince objevil náhodný chodec u Kunratického potoka poblíž areálu čistírny odpadních vod ruce uřezané v ramenou a svázané lepicí páskou.

U kunratického potoka byly nalezeny ruce, další části těla se však nacházely na jiných místech Prahy.

Policisté se ihned snažili vypátrat zbytek těla, nakonec jim k tomu po třech týdnech pomohli až náhodní chodci v pražském lesoparku Krejcárek. 24. prosince si tam vyrazili na procházku před štědrovečerní večeří, na té si ovšem nakonec asi moc nepochutnali. Na Krejcárku totiž narazili na lidský trup.

Děsivá série pak vyvrcholila o více než měsíc později. Dne 29. ledna totiž bezdomovci v křoví na Rohanském nábřeží v Karlíně našli lidskou hlavu. Policisté si byli jistí, že nyní konečně lidské ostatky identifikují a případ se pohne kupředu. Jenže narazili. Mrtvolu nikdo nepoznal.

Policisté hledali další ostatky všude.

Pitva nakonec jen naznačila, že oběť, žena ve věku 40–45 let, je dost možná cizinkou. V puse totiž měla zubní náhradu starou tři až deset let, která se přitom v Česku už od roku 1999 nepoužívá. Za tu dobu si ji mohla pořídit na sousedním Slovensku či v jiných státech směrem na východ.

Nic dalšího ovšem kriminalisté nezjistili a případ zůstal stát na mrtvém bodě. Do středu zájmu se proto opět dostal v době nálezu zmíněných částí ženského těla v říjnu 2013. Byly snad oba činy dílem jednoho vraha?

Spojitost mezi oběma případy sice nikdy nebyla potvrzena, ale ani vyvrácena.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:07 neděle 23. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 11
  • 10
  • 9
  • 9