Vražda v Krkonoších není jediná: Ženy, které zabily své děti nejen kvůli soudem nařízené péči

Ženy, které zabily své děti nejen kvůli nařízené péči. | foto: Expres

Tragická vražda a následná sebevražda Krkonoších otřásla českou veřejností. Čtyřicetiletá matka Jana K. zavraždila svého tříletého syna Adama C., který by za asi čtrnáct dní oslavil svoje čtvrté narozeniny. Záchranáři našli jejich těla v lese v Krkonoších jen několik desítek metrů od hlavní cesty. Žena měla syna uškrtit a následně se oběsit na stromě. Lidé na sítích píší, že prohrála soud o dítě, které měla ke konci roku předat partnerovi do péče, a dokonce kolují zkazky, že ji čekal trestní soud, což psychicky neunesla. Není ale jedinou matkou u nás, která se s nařízenou péčí vypořádala takto tragicky.
1/4

Vybírala si, které dítě zabije

V dubnu roku 2022 ubodala matka z Karlových Varů svoji tříletou dceru. Pokusila se zabít i pětiletého syna, který ale útok přežil. Nejmladšího syna, kojence, ušetřila, myslela si, že si na život bez ní ve svém nízkém věku ještě zvykne.

Před hrozným masakrem poslala nicnetušícího partnera ven z bytu s tím, že chce mít klid na uklízení. Za svůj hrůzný čin dostala matka dvaadvacet let za mřížemi. Vypověděla, že děti zabít nechtěla, ale byla ve stresu kvůli výpovědi z bytu a nevěděla, co si počít. Prý je chtěla ochránit před těžkými časy.

„Držela jsem je za ruku a utěšovala, že se zase všichni sejdeme. Chtěla jsem zabít i sebe, ale pak tam přišla majitelka bytu,“ uvedla žena s tím, že měli s partnerem dluhy a jejich vztah se rozpadal.

Vyhrožovala, že najede do stromu

V roce 2019 se u Mníšku na Liberecku srazilo auto s popelářským vozem. V důsledku nehody zemřela řidička a její dvě dcery, jedné byly čtyři roky, druhé šest. Nevlastní sestra holčiček Mája Hanousková na svém facebookovém profilu uvedla, že se jednalo o pomstu a matka nehodu způsobila záměrně, aby zabránila otci v péči o děti.

Redakci Expresu potvrdila, že i s otčímem kontaktovali úřady s tím, že matka není psychicky v pořádku a dětem může ublížit. Úřady podle ní situaci zásadně podcenily. Žena přitom měla opakovaně varovat okolí, že to jednou „napálí do stromu“. Partner jí z toho důvodu schovával klíčky od auta nebo vypouštěl pneumatiky.

„Člověk si řekl, že to jsou jenom řeči, že by to přece neudělala, že teď má jen záchvat vzteku a přejde ji to. Varovali jsme přesto všechny úřady, že je dětem nebezpečná. Všichni to měli v záznamech. Nikdo nepodnikl žádné opatření, dokonce jsme děti několik měsíců v kuse neviděli, jelikož je měla ve výhradní péči matka,“ uvedla pro Expres Hanousková.

Matka měla havarovat v den rozhodnutí péče o děti, ty připadly otci.

1/4
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 čtvrtek 4. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 5
  • 3
  • 2
  • 1
  • 0