Tenhle „chlapeček“ uřízl hlavu knězi! Policie věděla, že je terorista, ale hlídací náramek mu vypnuli

  • Kněze Jacquesa Hamela popravil teprve devatenáctiletý mladík s tváří nevinného dítěte
  • Se svým společníkem, jehož totožnost není známá, se hlásil k Islámskému státu
  • V minulosti byl vrah několikrát v Sýrii
  • Policie ho obvinila z terorismu, vraždě ale zabránit nedokázala
  • Podle webu Daily Mail policie v souvislosti s útokem zatkla třetí - teprve šestnáctiletou - osobu
Policie již zná totožnost jednoho z vrahů šestaosmdesátiletého kněze v kostele ve francouzském Saint-Étienne-du-Rouvray. Jde o devatenáctiletého Adel Kermiche, který byl obviněn z napojení na teroristy Islámského státu a stíhaný byl na svobodě.

Jelikož byl Adel Kermich stíhán na svobodě, nosil elektronický náramek, jímž policie monitorovala jeho pohyb. Jenže v dopoledních hodinách mezi 8:30 a 12:30 se směl pohybovat mimo své bydliště a právě v tu dobu zaútočil v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde postřelil při mši několik lidí a faráři uřízl hlavu. Ohavný čin prý jeho společník natáčel na video, informoval Daily Mail.

Blízko Rouen drželi dva útočníci rukojmí v kostele, mezi nimi i kněze a dvě sestry. Policie je nakonec zastřelila.

O devatenáctiletém vrahovi je dále známo, že se v minulosti pokoušel dostat do válečné Sýrie. Podle zdroje agentury AFP v ní byl dokonce dvakrát, a to kvůli výcviku.

Kermich žil ve městě u rodičů a podle sousedů už v minulosti několikrát vyhrožoval, že chce zaútočit na kostel.

K útoku na kostel došlo v úterý po deváté hodině ráno. Kněz Jacques Hamel zrovna vedl mši, které se účastnilo šest lidí. Tři z nich teroristé, kteří se hlásili k Islámskému státu, postřelili, jeden byl zraněn vážně. Podle Daily Mail měla být pořezaná i jeptiška.

Otec Hamel zasvětil svůj život službě bohu. Po vystudování kněžského semináře a vysvěcení byl knězem v několika farnostech, až zakotvil právě v Saint-Etienne-du-Rouvray. Zde působil až do 75 let, kde měl odejít do důchodu. Arcibiskupa ale požádal o to, zda by mohl ve městě se svými farníky setrvat a dělat faráře i nadále. To se mu nakonec stalo osudným.

Pro otce Jacquese Hamela byla služba bohu posláním, kterému zasvětil celý život.

„Smrt otce Hamela je obrovskou ztrátou. Musíme se za něj modlit a upevnit naše bratrská a sesterská pouta,“ okomentoval knězovu smrt arcibiskup z Rouenu Dominique Lebrun, do jehož arcidiecéze kostel, ve kterém došlo k útoku, spadá. K útoku se vyjádřil i papež František, který jej označil za bolestivou hrůzu a nesmyslné násilí.

Kéž by bůh obrátil nenávist v srdcích těch, kteří tyto útoky páchají, na lásku,“ řekla hlava katolické církve.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:12 čtvrtek 24. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 13
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9