Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mladá matka byla ubodána v sociálním bytě na Olšanech. Zábranský: Problémy jsou, neumíme je předpovědět

    V jednom z pražských bytů na Olšanech došlo ke krutému činu, který otřásá veřejností. Mladá matka byla brutálně zavražděna a její kamarádka utrpěla vážná zranění. To vše se odehrálo v bytě propojeném s projektem sociálního začlenění, což staví celý případ do nového světla. Redakce doplnila do článku reakci pražského radního Adama Zábranského.

    Podle serveru Blesk.cz mělo jít o mladou ženu jménem Adriana B. (†35), která byla zavražděna svým druhem Alexandrem K. Pár měl i společného ročního potomka. Oba žili společně se svými dětmi z předchozích vztahů v rámci projektu sociálního začlenění. K tragédii došlo, ačkoliv v bytě byly pravděpodobně i další nezletilé děti.

    Podrobnosti o motivaci útoku a dalších okolnostech jsou zatím nejasné a jsou předmětem policejního vyšetřování. Blesk.cz informoval, že druhá zraněná žena bojuje v nemocnici o život. Oba útoky, jež se staly v bytě na Olšanech, zanechaly na místě stopy krve a byt byl zapečetěn policejní páskou.

    „Jednu z žen se přes veškerou snahu nepodařilo zachránit a na místě zemřela, druhá žena byla uvedena do umělého spánku a v kritickém stavu převezena do nemocnice,“ upřesnila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

    Rodinná situace v bytě, kde se tragédie odehrála, prý nebyla vždy ideální. Rodina měla pravidelný kontakt s pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Mělo jít o sociálně slabší rodinu. Obyvatelé domu také potvrdili, že ženy žily společně s dětmi z předchozího vztahu.

    Sousedé jsou zdrceni tragédií, která se v jejich sousedství udála. „Bydleli tam mladí lidé, ale co všechno se tam dělo a jak se to odehrálo, přesně nevím. Já jsem je občas potkávala, když jsem šla do komůrky, paní chodila s kočárkem ven. Byli to mladí lidé, takže tam měli často nějaké návštěvy, ale vždycky se chovali slušně,“ sdělila jedna z místních sousedek.

    Co však tuto tragédii dělá ještě mrazivější, je spojitost s projektem na začlenění sociálně slabých občanů do společnosti, který byl zahájen pražským magistrátem.

    Právě současný radní pro majetek a tehdejší radní pro bydlení Adam Zábranský je všeobecně považován za otce projektu, kdy magistrát ve velkém začal přidělovat městské byty sociálně slabým s cílem začlenit je do společnosti.

    Jenže výsledkem je, že nepřizpůsobiví nájemníci celou řadu nově zrekonstruovaných bytů vybydleli a především udělali ze života peklo sousedům, kteří tam poklidně žili třeba i desítky let. Mnozí obyvatelé se obávají, že kontroverzní projekt sociálního začlenění může mít dalekosáhlé negativní důsledky.

    Situace, kdy se do bytů, které měly sloužit pro sociálně slabé, nastěhovali nepřizpůsobiví obyvatelé, a to s tragickými následky, poukazuje na problémy v konceptu tohoto projektu. Expres.cz informoval ZDE.

    Problémy neumíme předvídat

    Doplňujeme reakci pražského radního pro bydlení a transparentnost Adama Zábranského (Piráti). Popřel, že by byt, kde došlo k tragédii, nějak souvisel s projektem pomoci sociálně slabším občanům.

    „Souvislosti spáchaného trestného činu s mou osobou nebo se systémem sociálního bydlení jsou nulové, protože tyto konstrukce jsou naprosto lživé. Pronájem předmětného bytu byl plně v kompetenci Prahy 3, spáchaný trestný čin navíc nelze nijak přičítat tomu, že nájemnice bydlela zrovna v obecním bytě, a ne jinde,“ odpověděl druhý den po vydání článku.

    Zábranský systém přidělování obecních bytů „bezdomovcům“ hájí tím, že valná většina nájemníků, mezi nimiž najdeme samoživitelky, seniory, osoby s duševním onemocněním nebo lidi s předchozí zkušeností s bezdomovectvím, pravidla dodržuje, nicméně přiznává i slabiny celého projektu.

    „S některými nájemníky sice problémy jsou, nijak to nezlehčuji a jsem ten první, kdo by uvítal změnu legislativy, abychom se jich dokázali zbavit co nejrychleji,“ uvedl radní.

    Tato situace podle Zábranského neznamená, že lze přesně předpovědět, které domácnosti budou problematické.

    „Také bych byl nejraději, kdybychom pronajímali byty jen domácnostem, které si pomoci budou vážit, ale to lze bohužel zjistit až zpětně,“ míní.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:52 středa 27. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Cože
      9
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5
    • Trapas
      4