Zlomila mu srdce, tak ji ubodal. Daniel si odsedí 18 let, má narušenou osobnost, zaznělo

Vrah osmnáctileté Terezy ze Zdemyslic Daniel Miarko se před soudem přiznal k vraždě mladé dívky. Za ubodání své spolužačky, do které byl beznadějně zamilovaný, dostal mladík 18 let vězení v nejpřísnějším typu věznice. Daniel, jenž Terezu zavraždil v den jejích narozenin, neprojevil u soudu žádnou lítost. Podle soudní znalkyně má silně narušenou osobnost. Podle advokáta Miarko prohlásil, že je schopen čin zopakovat.

Krajský soud v Plzni odsoudil Daniela Miarka za vraždu spolužačky Terezy. Mladík se k vraždě přiznal a popsal přesný průběh svého hrozivého činu. Vraždu si důkladně naplánoval a na místo činu si pro jistotu vzal hned dva nože, kdyby po cestě jeden z nich ztratil.

Devatenáctiletý Miarko si trest odpyká v nejpřísnějším typu káznice, ve věznici se zvýšenou ostrahou. Zároveň musí pozůstalým zaplatit 22 tisíc korun za pohřeb a dalších pět milionů za nemajetkovou újmu.

Obviněný se k vraždě své spolužačky okamžitě přiznal, ale místo toho, aby vyjádřil lítost nad svým činem, zjišťoval pouze podrobné informace o věznici, kde bude umístěn, a o tom, jak tam s ním bude nakládáno.

Před soudem navíc znovu zopakoval, že dívku miloval a po pár měsících společného sezení v jedné lavici jí nabídl vztah, který ovšem Tereza odmítla a následně se zamilovala do jiného chlapce, což Daniel psychicky nezvládl.

Daniel Miarko se před soudem přiznal k vraždě Terezy, do které byl bezhlavě...

„Z mého pohledu to bylo na dobré cestě k něčemu víc. Začal jsem na ni myslet každý den, chtěl jsem s ní trávit více času,“ vzpomínal před soudem Miarko, jenž ani při vzpomínání na svou lásku neprojevil žádné emoce.

Kvůli dívce se začal měnit také po fyzické stránce. Začal chodit do posilovny a výrazně zhubl. Ve vyšetřovacím spise bylo dokonce uvedeno, že jeho zdravotní stav se blížil anorexii.

Předtím než se rozhodl svou vysněnou dívku zavraždit, pokusil se zabít sám sebe. Sebevraždu chtěl spáchat tak, že snědl hrst granulí na krysy. Poté skončil na psychiatrii a začal brát léky.

„Nebyl jsem to já,“ řekl Miarko u soudu s tím, že nepomohlo ani jeho přesunutí na jinou školu, aby se již s Terezou nepotkával.

„Doufám, že ji to bolelo. Je mrtvá. Když ji nebudu mít já, nebude ji mít nikdo,“ šokoval svým vzkazem na sociálních sítích. U soudu se pak ani nesnažil hájit a svou vinu přiznal. Terezu podle vlastních slov ubodal z toho důvodu, že pokud ji nebude mít on, nesmí ji mít nikdo jiný.

Vrah má narušenou osobnost

Podle soudních znalců provedl mladík svůj útok ohromnou silou. Dívka měla mimo jiné probodnutou hrudní kost a žebro. „Všechna zranění vznikla, když ještě poškozená žila. Útočník rány zasadil rychle za sebou. Smrt nastala velmi rychle, v průběhu pěti až sedmi minut,“ konstatovali znalci.

„Má porušenou osobnost. Je to disharmonicky strukturovaná osobnost. Jedná impulzivně, je vztahovačný, úzkostný, má nízké sebevědomí. Netrpí žádnou psychickou nemocí,“ uvedli dále ve spisu znalci s tím, že trestný čin byl spáchán v afektu.

Daniel Miarko se před soudem přiznal k vraždě Terezy, do které byl bezhlavě...

Advokát Daniela Miarka požadoval pro svého klienta místo vězení detenci na dlouhou dobu. Obviněný mu měl totiž sdělit, že je schopen trestný čin klidně spáchat znovu.

Za vraždu osmnáctileté Terezy původně hrozilo Miarkovi až dvacet let vězení. Současný verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:47 pátek 22. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 39
  • 36
  • 35
  • 35
  • 32