Fico a Kaliňák? „Z toho, co vidím, je mi na zvracení!“ říká matka Kuciakovy Martiny

  • Ani po dvou týdnech od vraždy novináře policie nemá pachatele.
  • Slovensko žije demonstracemi za odstoupení Ficovy vlády.
  • Matka jedné z obětí se pustila do boje za objasnění zločinu.
  • Rodina politikům Směru nevěří.
  • Roste počet hlasů, že se vražda nikdy nevyšetří.
Během pátečních protestů proti prorůstání organizovaného zločinu do slovenské politiky promluvila na shromáždění v Prešově Zlatica Kušnírová, jejíž dcera zemřela rukou vraha v ostře sledované kauze. „Věřím, že se věci posunou a že se všechno změní k lepšímu. Aby už nikdo nemusel doma plakat nad rozlitou krví svých dětí,“ řekla před plným náměstím.

Brutální vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky se dotkla veřejnosti na celém Slovensku, ale pochopitelně nejsilněji blízkých obou mladých lidí. Zlatica Kušnírová se rozhodla po smrti dcery a jejího snoubence bojovat proti manipulativním politikům a udělat vše proto, aby byl tento závažný zločin vyšetřen. Přestože jsou k jeho objasnění mnozí další kritičtí, a to právě pro zapojení širokých politických struktur, které si odhalení motivu a vrahů nepřejí.

„Mnohým lidem, hlavně na internetu, vadí, že nemlčím. Prý na sebe zbytečně upoutávám pozornost. Nikdo ale neví, co po té tragédii prožívám. Cítím, že to musím dohrát až do konce. Vím, že Martina s Jankem by si to tak přáli. Oni to začali a položili za to i své životy a já nedovolím, aby byla jejich krev prolita nadarmo. Podle Jankova článku se domnívám, že to má nějaký směr,“ uvedla matka zavražděné v emotivním a velmi kritickém rozhovoru pro web Korzar.sme.sk.

Důvěrou ve snahu o vyšetření zločinu vládnoucí stranou Směr zrovna neoplývá, právě naopak, a pro politiky jako premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák či policejní prezident Tibor Gašpar nemá zrovna vlídná slova.

„Když přišli Martina a Janko k nám domů na východ a já se dívala na vystoupení těchto politiků v televizi, říkali mi, ať je neposlouchám. Minulý rok jsem byla na akci Směru k MDŽ. Martina se to dozvěděla a ptala se, zda jsem dostala růži a pořád ji mám. Navrhla mi, ať ji vyhodím, že mi koupí celou náruč růží. Věřím, že když měli oni takový názor na tyto politiky, bylo to správně.“

Zlatica Kušnírová během svého vystoupení na protivládní demonstraci v Prešově 9. března 2018.

Velmi těžce nese mediální exhibice a nechutné obviňování vládních a opozičních politiků. „Z toho, co teď vidím v televizi, mi je na zvracení. Politici využívají smrti dvou mladých lidí ke svým politickým cílům. Padla už taková obvinění, že mě platí OĽaNO (opoziční strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, pozn. red.), abych jim dělala kampaň. Já přitom nechci nic jiného než to, aby se vše vyšetřilo a abych měla klid v duši,“ popisuje matka Martiny své pocity a motivaci.

Zpět na místo činu

V rozhovoru se dostalo také na poznatky a svědectví Zlatici Kušnírové přímo z místa činu. „Nevím, jak to bylo, když na místo přišla policie. Myslím, že nepořádek udělali policisté při prohlídce, když hledali nějaké důkazy a materiály, na nichž Janko pracoval. Podle mě na to vrahové neměli čas, nevím nic bližšího. Nikdo nás neinformoval, nevím ani to, jak probíhá aktuální vyšetřování,“ popisuje spolupráci Gašparových lidí s rodinami pozůstalých. Je možné, že se některé dokumenty dostaly do nesprávných rukou?

Myslí si, že pachatel nebo pachatelé čekali skrytí na dvoře, dokud se dvojice nevrátí z Galanty, kde byla Martina Jána vyzvednout. Do domu prý byl přístup jednoduchý, protože mladí lidé nezamykali. Odmítá ale, že by vraha znali, na což poukazují spekulace s více hrníčky na stole. „Měli ve zvyku si uvařit čaj i kávu najednou. V životě by dovnitř nepustili člověka, kterého dobře neznali.“

„Byla střelená shora asi dva centimetry od místa, jak jí rostly vlasy. Proto si myslím, že ji buď musel ještě někdo držet, anebo se snažila skrýt před vrahem poté, co něco uslyšela. Byla to brutální poprava. Nechci pomýšlet na to, co moje dcera prožívala, stopy po zápase jsem neviděla,“ popisuje žena.

Té se také nelíbí, že soudní lékař policie nebyl schopen určit přibližný čas smrti. Přitom Ján ležel v chladnější chodbě a jeho tělo nemohlo vykazovat takový rozklad, aby údaj nebylo možné určit přesněji.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:40 neděle 8. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8