Policejní smetánka v Kuciakově hledáčku: Zmizelo něco z místa činu?

Slovenská veřejnost i média se intenzivně zajímají o vyšetřování dvojnásobné vraždy novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenky v jejich domě ve Velké Mači. Kromě ostře sledované stopy spojené s činností italské mafie 'Ndrangheta na Slovensku připadají v úvahu i další vyšetřovací verze. Ján Kuciak byl trnem v oku vlivným slovenským podnikatelům, oligarchům i samotnému policejnímu prezidentovi. V té souvislosti se propírá další „zvláštní“ shoda.

Na místě činu se hned v pondělí po ohlášení vraždy, spolu s dalšími vyšetřujícími policisty, objevil šéf protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer. To působí nezvykle, neboť vraždy do jeho gesce nepatří.

Vše je o to podivnější, že i tento vysoce postavený policista, podobně jako policejní prezident Tibor Gašpar, se v minulosti objevil v hledáčku rozkrývaných kauz Jána Kuciaka.

Jak jsme vás již informovali, zavražděný Ján Kuciak se důkladně zabýval byznysem státních úředníků napojených na oligarchu Miroslava Bödöra, který patří k silným podporovatelům vládního Směru. A právě syn nitranského podnikatele Norbert Bödör má vazbu na Krajmerovu manželku Márii. 

Ta působí ve firmě Kúpele Trenčianske Teplice, které svého času ovládali podnikatelé Zoroslav Kollár a oligarcha Norbert Bödor. Podle zjištění webu Aktuality.sk vyplatili majitelé statutárním orgánům firmy, v nichž působila Krajmerová, jen za rok 2015 částku 239 tisíc eur. To dělá kolem 6 milionů.

Když si novináři spojili Krajmerovu osobu na místě činu s jeho možnými dalšími vazbami, nebylo daleko ke spekulacím, zda třeba na místě nehledal nějaké citlivé nebo důkazní materiály, které by mohly poškodit jeho osobu, rodinu nebo další lidi z jeho okolí.

To se snažil následně vyvrátit slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, když uvedl, že Krajmerova přítomnost na místě byla v pořádku, protože to byl právě jeho tým, který obvinil z uplácení později zatčené italské podnikatele spojované s mafií.

Jenže ministr Kaliňák si neuvědomil, že takové nepravdivé tvrzení jen tak neprojde. V době, kdy byl šéf protikorupční jednotky na místě, se ještě o náplni Kuciakovy činnosti a odhalování prorůstání mafie do slovenských policejních struktur vůbec nevědělo. Policie tuto stopu v té době vůbec neprověřovala. Byl Krajmer na místě zametat stopy?

Podezření z možného protiprávního jednání některých policistů se u veřejnosti jen utvrdilo a nepomohla ani nepřesvědčivá následná obhajoba policejního šéfa Tibora Gašpara. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 3. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 12
  • 10
  • 10
  • 8
  • 8