Kde sebral Fico milion eur v hotovosti aneb pozadí mafiánského gesta

„Dámy a pánové, přede mnou leží milion eur. Tato odměna je určená člověku, který sebere odvahu, pokud má informace, a přijde na policii nebo jiným způsobem oznámí, že ví něco o tomto trestném činu,“ prohlásil stále ještě slovenský premiér na pobuřující první tiskové konferenci vládního šéfa po zavraždění novináře Jána Kuciaka. Jak vše proběhlo?

Odmítavých reakcí a ostré kritiky slovenských občanů se dostalo Robertu Ficovi za jeho gesto, když pózoval s vyskládanými bankovkami, které sliboval případnému policejnímu informátorovi.

V souvislosti s nájemnou vraždou šlo podle komentátorů o nechutnou show, navíc za přítomnosti dnes již odvolaného ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Dlouho nebylo jasné, odkud takovou sumu Fico tak rychle sehnal. „To se musíte zeptat jeho. Premiéři vlád, ve kterých jsem byl já, nikdy nepotřebovali takovou hotovost,“ řekl na otázku na mechanismus, jak se k hotovosti Fico dostal, bývalý ministr financí Ivan Mikloš.

Robert Fico pobouřil na tiskové konferenci tím, že ukázal milion eur v hotovosti, peníze dostane ten, kdo pomůže odhalit vraha slovenského novináře Jána Kuciaka.

Celý problém nakonec rozlousklo slovenské ministerstvo financí v odpovědi na dotaz serveru Aktuality.sk. „Peníze byly za přísných bezpečnostních opatření doručeny na Úřad vlády SR. Transakci zabezpečila Státní pokladna ve spolupráci s resortem vnitra a bankou.“ Po ukončení tiskové konference byly peníze vráceny do banky, s níž má Státní pokladna smlouvu.

Podle ohlasů, včetně rodičů Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, šlo pouze o taktiku, jak odvést pozornost od faktu, že je premiér země a předseda vládního Směru Fico prokazatelně obklopen lidmi napojenými na organizovaný zločin, především se jedná o jeho „poradkyni“, pravděpodobně i milenku, Márii Troškovou a tajemníka Bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně. 

„Jsem přesvědčen, že nápad s vypsáním milionové odměny nepřišel od žádného vyšetřovatele, ani od žádného prokurátora, ale od nějakého marketingového mága na úřadu vlády,“ myslí si bývalý ministr vnitra Daniel Lipšic.

Dnes je téměř jisté, že panika v řadách Směru následující po zavraždění dvou mladých lidí bude stát místo i Fica samotného a šeredný výstup s penězi stál na začátku pádu do jámy, kterou si pro sebe ministerský předseda i jeho spolupracovníci vykopali.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:15 čtvrtek 12. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7