Ubil sousedku tyčí a šel v klidu posnídat. Snad zemře v kriminále, přeje si rodina oběti z Nové Vsi

Nejprve ji napadl sekerou, za to dostal jen podmínku. O několik let později si šílený soused Karel Lípa na osmapadesátiletou Alenu počíhal a zuřivě ji umlátil kovovou tyčí, aby si šel následně v poklidu dojíst snídani. Od hrozivé vraždy v Nové Vsi brzy uplyne rok, pachatel u soudu vyfasoval 16 let a rodina si zvyká na život bez milované Aleny. „Alespoň už vrah z kriminálu pravděpodobně nevyleze,“ říká příbuzná.

Sousedské spory mezi Karlem a Alenou gradovaly řadu let. Pět let před posledním a osudovým setkáním došlo na první hororový útok, to když si dnes jednasedmdesátiletý muž na tehdy osmapadesátiletou ženu počíhal u branky se sekerou.

Soud k němu byl ale překvapivě mírný, dal Karlu Lípovi jen podmínku a směšnou pokutu. Příbuzná oběti je přesvědčena, že nešlo o náhodu.

„Naši rodinu na celém případu nejvíc štve nespravedlnost justice. Jak mu, proboha, mohli za napadení sekerou udělit podmínku? Příbuzná tenkrát neměla svého obhájce, vrah Lípa ho měl. Možná to taky hrálo svoji roli. Z doslechu vím, že prokurátor s tím obhájcem byli známí, smáli se na sebe, z pana Lípy udělali oběť a z celé naší rodiny agresory,“ říká.

Peklo pokračovalo, spory narůstaly. Vše nakonec skončilo brutální vraždou. Karel Lípa si naplánoval, že si na Alenu opět počká a vše jednou provždy vyřeší. Nakonec ji zuřivě umlátil kovovou tyčí, zasadil jí několik ran do hlavy, přičemž pro jistotu měl ještě za pasem nůž. Když hrozivý čin dokonal, vrátil se domů a v klidu dojedl snídani.

Policie na místě vraždy

Pak si pro Lípu přijela policie. Vraždu nezapíral, přiznal se a po celou dobu vyšetřování se popisoval jako oběť sousedské šikany, která si procházela peklem. Zaprvé si podle zjištění kriminalistů vymýšlel, zadruhé neprojevil žádnou lítost, naopak se domníval, že byl k brutálnímu útoku oprávněn.

„Chtěl jsem to s ní skončit. Ona se však se mnou nechtěla dohodnout. Vysmívala se a nadávala mi. Když jsem uznal, že se s ní nedohodnu, asi jsem se trochu pominul. Dorazil jsem ji třemi ranami, když ležela. Předtím jsem rány nepočítal, mohlo jich celkem být deset až dvanáct. Koukl jsem se, v jakém je stavu. Řekl jsem si, že to asi má za sebou,“ vypovídal před soudem.

Podle vyšetřování ale nejspíše před vraždou k žádné hádce nedošlo. Lípa byl zkrátka rozhodnutý Alenu zavraždit, ostatně také proto se vyzbrojil.

Soud nakonec vrahovi vyměřil trest odnětí svobody na 16 let. Rodina by si přála víc, vzhledem k vysokému věku je ale pravděpodobné, že se Karel Lípa na svobodu stejně nepodívá.

„Vzhledem k tomu, že mu bylo v červenci 71 let, s největší pravděpodobností už z vězení nevyleze. Takže spokojeni nespokojeni... Jsme rádi, že nedostal méně,“ říká příbuzná. 

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:18 čtvrtek 25. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 32
  • 27
  • 25
  • 20
  • 19