Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nové stopy v případu vraždy kmotra Mrázka: Byly do jeho smrti zamíchány tajné služby?

    Mrázek byl jednou z ikon divokých devadesátých let. Z bývalého veksláka se vypracoval na jednoho z nejmocnějších mafiánů v zemi. | foto: iDNES.cz

    Vražda podnikatele a asi nejlegendárnějšího českého kmotra Františka Mrázka má nad sebou i po třinácti letech mnoho otazníků. Dosud totiž nebylo objasněno, kdo vlastně v lednu roku 2006 Mrázka nechal zastřelit a kdo stiskl spoušť. Investigativnímu novináři Josefu Klímovi se v roce 2016 podařilo zjistit nová vodítka, která nasvědčují tomu, že do Mrázkovy smrti mohly být zapojeny i tajné služby.

    František Mrázek byl jedním ze symbolů nechvalně proslulých divokých devadesátých let. Kontroverzní podnikatel se z obyčejného veksláka vypracoval systematickými podvody na jednoho z nejbohatších lidí v Česku a byl tím, kdo vedle Radovana Krejčíře ztělesňoval to, co si člověk představí pod pojmem kmotr.

    Prominent českého podsvětí Mrázek byl zavražděn 25. ledna 2006, když vycházel z budovy jedné ze svých firem na pražské Lhotce. Ve stejný den v roce 1947 zemřel nejslavnější americký gangster Al Capone, jako by to někdo důkladně naplánoval.

    Speciální ničivá kulka vystřelená z odstřelovačské pušky mířila Mrázkovi přímo na srdce. Než kmotra výstřel zabil, prostřelila kulka ještě obálku plnou bankovek, kterou měl excentrický miliardář v náprsní kapse. Mrázkova vražda nebyla dodnes uspokojivě objasněna a stále vzbuzuje mnoho pochybností a nezodpovězených otázek.

    Policie dodnes neví, kdo si Mrázkovu vraždu objednal ani kdo stiskl spoušť. Vše nasvědčuje tomu, že najatý vrah byl profesionál. Jeho identita, stejně jako identita toho, kdo mu za zastřelení Mrázka zaplatil, je ale stále předmětem spekulací. 

    Pravda je, že Mrázek měl v podsvětí mnoho nepřátel, spekulovalo se i o tom, že o jeho smrt mohl v rámci konkurenčního boje usilovat Radovan Krejčíř nebo že byl Mrázek zastřelen synem romského mafiána Antonína Běly, jehož měl pro změnu nechat zlikvidovat Mrázek.

    Mrázek a jeho úhlavní nepřítel, romský boss Antonín Běla. Bělu měl nechat zavraždit právě Mrázek a spekulovalo se, že Mrázka zastřelil Bělův syn. Ani jedna z vražd nebyla objasněna.

    Mrázkova smrt byla dlouho bezvýsledně vyšetřována. Urna s jeho popelem mezitím skončila v opulentní mramorové hrobce v Českém Brodě a o jeho životě byla napsána knižní trilogie Jaroslava Kmenty nazvaná Kmotr Mrázek, a dokonce byl i natočen film Příběh kmotra. Ač je Mrázek vděčným tématem a dost možná nejvýznamnější postavou v dějinách české mafie, o pozadí jeho vraždy stále nevíme skoro nic.

    Reportérům publicistického pořadu TV Prima Očima Josefa Klímy se podařilo před třemi lety vypátrat nové stopy, které by mohly poodkrýt roušku tajemství halící Mrázkovu násilnou smrt. Podle nových indicií by v pozadí vraždy Františka Mrázka mohly stát i tajné služby. Ty kmotra prakticky nepřetržitě sledovaly, nicméně v den jeho vraždy byl mimořádně policejní dohled odvolán, což potvrdil i jeden z tehdejších vyšetřovatelů.

    Navíc mělo být i docíleno toho, že bezpečnostní kamery na budově poblíž parkoviště, kde byl Mrázek zastřelen, které mířily na místo, kde došlo k jeho zavraždění, byly v době střelby vypnuty. 

    Pravděpodobnost verze zapojení tajných služeb nerozporuje ani autor knih o Mrázkovi Jaroslav Kmenta. „V době jeho působení docházelo k masivnímu propojení politiky, bezpečnostních složek a podsvětí. Není nepravděpodobné, že prostě nechali veškerý dohled vypnout,“ říká Kmenta. 

    Povedou snad tyto nové stopy k vyřešení záhadné vraždy českého kmotra číslo 1?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:33 pondělí 27. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      67
    • Haha
      34
    • Trapas
      32
    • Tvl
      32
    • Sladký
      31
    • Cože
      27