Důchodce na Rokycansku zamordoval šílený vnuk: Ovládlo mě zlo, pamatuji si jen krvavý nůž

Počátkem února otřásla jinak poklidnou obcí Břasy na Rokycansku brutální dvojnásobná vražda. Ve zdejším domě s pečovatelskou službou byl nalezen podříznutý Karel V. (†76), pod balkonem pak ležela jeho žena Ivana (†71) s roztříštěnou hlavou. Jak vyšlo najevo, brutální vraždu má na svědomí jejich třicetiletý vnuk Jan. Motiv? Prý ho ovládlo zlo a pak si už pamatuje jen to, jak v ruce drží zakrvácený nůž! Ačkoliv jde o vysokoškolsky vzdělaného člověka, podle znalců je psychicky nemocný.

O brutální vraždě dvou seniorů v pečovatelském domě v Břasích na Rokycansku jsme vás informovali v únoru. Tělo Karla V. tehdy bylo nalezeno v jednom z pokojů s podříznutým hrdlem, jeho manželka pak ležela s roztříštěnou hlavou pod balkonem. Okamžitě se začalo spekulovat, že za vraždou stojí jejich vnuk Jan L. (30).

Ten skutečně jen krátce po činu skončil v rukou policie. Jak informuje Právo, kriminalisty totiž zalarmoval kamarád, kterému se pachatel s dvojnásobnou vraždou svěřil. Případ už řeší Okresní soud Plzeň-jih, který v pátek rozhodl, že Jan L. zůstane rok za zdmi psychiatrické léčebny v Dobřanech.

„Vycházela jsem z posudku znalkyně, která nedoporučila dotyčného s ohledem na jeho aktuální zdravotní stav propustit ze zdravotnického zařízení,“ napsala v odůvodnění rozsudku místopředsedkyně soudu Štěpánka Šťastná.

Podle posudku odbornice na psychiatrii muž trpí psychickou poruchou, má příznaky paranoidní schizofrenie. Právě ta by mohla být důvodem, proč se k hrůznému činu Jan L. uchýlil. Jeho příčetnost ovšem budou teprve zkoumat znalci.

Den po vraždě byly na místě zakrvácené lékařské pomůcky.

Pachatel se každopádně celou událost nepochybně pokusí právě na nepříčetnost svést. Vyplývá to z jeho výpovědi u soudu. Tam prohlásil, že byl ovládnutý zlem, a proto prarodiče zavraždil. Oběma prý nejdříve koupil a připravil večeři a šel do koupelny, kde mu dědeček pořád zhasínal.

„Pak si už jen vzpomněl, že v ruce držel zakrvácený nůž se zlomenou čepelí a tušil, že udělal něco hrozného,“ prozradil Právu zdroj, který je s vyšetřováním obeznámen. 

O motivu Jana L. se začalo spekulovat už krátce poté, co vyšel otřesný čin najevo. S prarodiči měl dobrý vztah, přestavoval jim dům v Břasích a podle dohody se do něj měli po rekonstrukci oba vrátit. Nabízí se proto i varianta, že se chtěl prarodičů zbavit a získat dům pro sebe. Muž je nicméně vysokoškolsky vzdělaný a dosud neměl problémy se zákonem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:36 úterý 10. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 16
  • 16
  • 15
  • 13
  • 13