Miloš Vystrčil je pokrytec a chce se zviditelnit, řekl Mynář. Jak je na tom prezident?

Hradní kancléř Vratislav Mynář sice avizoval, že v pondělí promluví o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, ale protože nemá svolení poskytovat informace o jeho zdravotním stavu, zopakoval jen přesné povinnosti Kanceláře prezidenta republiky a předsedu Senátu Miloše Vystrčila označil za pokrytce.

Prezident Miloš Zeman je sice už přes týden v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, informace o jeho zdravotním stavu ale nejsou veřejné, sám prezident a rodina si to nepřejí. Nicméně zaměstnanci Hradu v poslední době čelili kritice, jak neinformují o jeho kondici. Prezident byl dokonce převezen rychlou záchrannou službou a kolem situace vyvstalo mnoho spekulací, které nikdo nevyvracel.

Nestalo se tak ani na pondělní tiskové konferenci, kterou svolal kancléř Vratislav Mynář, jenž dopředu avizoval, že tyto informace poskytne. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dostal z nemocnice podrobnou zprávu o prezidentově zdravotním stavu a oznámil, že počítá s tím, že ze zprávy zveřejní maximum informací, což ale nakonec stejně nebude smět.

Mynář na začátku krátké tiskové konference, kde pak nebyl prostor pro dotazy tisku, vyvrátil údajné spekulace o způsobu hospitalizace prezidenta Miloše Zemana.

„Každý občan ví, že nemůže být hospitalizován proti své vůli. Pan prezident se vždy rozhodoval sám, kdy bude hospitalizovaný,“ sdělil Mynář s tím, že ačkoliv na Miloše Zemana jeho okolí i rodina naléhaly, aby dal na doporučení svého ošetřujícího lékaře, on k hospitalizaci svolil až v neděli odpoledne.

Mynář se také vyjádřil k fotografiím, které vznikly během prezidentova transportu do nemocnice, z nichž mnozí lidé vydedukovali, že je Miloš Zeman v bezvědomí.

„Kdyby byl v bezvědomí, měl by na obličeji kyslíkovou masku a byl by napojený na přístroje. Nic takového nebylo,“ argumentoval Mynář, který pak přečetl práva a povinnosti zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky a oznámil, že ve svých jednáních jsou limitováni a jednají zásadně podle pokynu prezidenta republiky. Poskytování informací o zdravotním stavu prezidenta republiky je podle jeho slov ale stále pouze na jeho rozhodnutí.

Vratislav Mynář se během tiskové konference také pustil do předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který nejen Hrad, ale i Ústřední vojenskou nemocnici v Praze požádal o zprávu o zdravotním stavu Miloše Zemana. Podle něj tato mediální hra měla mít jediný cíl, a to zviditelnění samotného Vystrčila.

„Tolik pokrytectví, co předvádí pan předseda Vystrčil a další senátoři, jsem nezažil,“ dodal Mynář, který znovu potvrdil, že si předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka do nemocnice pozval sám prezident Miloš Zeman. Prezidentovu ošetřujícími lékaři Miroslavu Zavoralovi a jeho týmu poděkoval za nejlepší možnou péči, kterou může Miloš Zeman dostávat.

„Potvrzuji, že je pan prezident v nejlepších rukou,“ dodal na závěr Mynář, který nedovolil žádné otázky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:40 úterý 15. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 31
  • 4
  • 3
  • 2
  • 2