Začala prezidentská kampaň? Babiš vyzval Mynáře k rezignaci, policie řeší tiskovku o Zemanovi

Policie dnes na Twitteru uvedla, že zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice v souvislosti s informacemi, které zazněly na pondělní tiskové konferenci Senátu. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval kancléře Vratislava Mynáře k rezignaci. „To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ řekl předseda vlády.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na pondělní tiskové konferenci uvedl, že podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. 

Podle Vystrčila o tomto stanovisku věděl od 13. října hradní kancléř Vratislav Mynář, který přesto den poté zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli podpisu rozhodnutí o zasedání Poslanecké sněmovny.

Vondráček nově připustil, že mu Mynář skutečný stav prezidenta Zemana možná zatajil. 

„Teď se dozvídám, že tam byly nějaké okolnosti, o kterých jsem nebyl informován,“ uvedl šéf Poslanecké sněmovny pro Českou televizi.

„Myslím, že to není férový přístup k mé osobě,“ dodal Vondráček v televizi CNN Prima News.

„S ohledem na nové informace, zveřejněné na tiskové konferenci Senátu ČR, zahájí Policie ČR prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Další informace nyní není možné sdělit, děkujeme za pochopení,“ uvedla policie na twitterovém účtu.

Babiš vyzval Mynáře k rezignaci: Pokud to neudělá, odvolám ho sám

Za sabotáž hrozí v základní sazbě tři až deset let vězení, případně též propadnutí majetku. Za vlastizradu lze uložit patnáct až dvacet let vězení, propadnutí majetku nebo i výjimečný trest.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro iDNES.cz oznámil, že aktivity hradního kancléře Vratislava Mynáře musí skončit jeho rezignací.

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ řekl pro iDNES.cz premiér.

Pokud Mynář nerezignuje, Babiš ho po aktivaci článku 66 odvolá sám. Premiér také dodal, že podle něj pochybil také předseda Sněmovny Vondráček.

Bývalý premiér a někdejší šéf sociální demokracie Jiří Paroubek ve svém pravidelném blogu na serveru Aktuálně.cz uvedl, že prezident Zeman je sice nemocný, ale dost možná budou všichni ještě překvapeni z jeho comebacku.

„Věřím, že ti, kdo prezidenta předčasně odepisují, budou ještě velice překvapeni z jeho comebacku. Těším se na to,“ napsal Paroubek, který Zemanovi na dálku drží palce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:38 středa 16. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 8
  • 5
  • 4
  • 2