Češi utahují opasky, kancelář prezidenta hýří: 20 milionů navíc na platy

Zatímco si celá země v souvislosti s koronavirem musí chtě nechtě utahovat opasky, v Kanceláři prezidenta republiky si je mohou naopak blahobytně povolit. Příští rok tu mohou počítat s 20 miliony korun navíc. Ne že by to snad Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček nebo Martin Nejedlý a další „prezidentovi muži“ potřebovali. Přece jen už mají pásky dost rozvolněné.

Ještě loni na podzim, kdy se nevědělo, že Česko koronavirová krize zasáhne, bylo v plánu, že kancelář prezidenta získá pro příští rok zhruba 404,9 milionu korun.

Ve středu však podle informací iDNES.cz sněmovní výbor schválil pro kancelář hlavy státu o téměř 20 milionů vyšší obnos. Kancelář by tak pro příští rok měla hospodařit s částkou 422,8 milionu.

Návrh rozpočtu se shoduje s návrhem Ministerstva financí a vychází ze střednědobého výhledu.

„Do zvýšených výdajů jsou údajně zahrnuty prostředky na financování podílu EU u projektu Podpora biodiverzity a obnova krajinné struktury v Lánské oboře II,“ snažila se výši rozpočtu prezidentské kanceláře hájit předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). 

Později své tvrzení upravila a vyšlo najevo, že si zaměstnanci v hradní kanceláři polepší a výplatní pásky budou mnohem veselejší, jako že už jsou veselé teď, zatímco výplatnice většiny Čechů budou spíše k pláči.

„Do návrhu byl zapracován nárůst prostředků na platy zaměstnanců, včetně příslušenství, stejně tak tomu je i u ostatních kapitol, a již zmiňovaný podíl EU,“ doplnila své tvrzení Vostrá.

Zvýšení rozpočtu pro kancelář hlavy státu vyvolalo ostrou kritiku. „Firmy a podnikatelé, z jejichž daní veřejná sféra žije, trpí existenční úzkostí. Dramaticky snižují své náklady, aby přežili,“ uvedl pro iDNES.cz například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Poslanci vládní koalice a tato vláda se přesto chovají, jako by žádná krize neexistovala a dál nás čekal jenom růst,“ dodal s patřičným despektem. A nutno říct, že v tomto s ním nelze než souhlasit a většina veřejnosti mu dává za pravdu.

„Kde je zvracející smajlík, když ho člověk potřebuje? Na rozpočtu Hradu by šlo krásně šetřit. Stejně nikam nejezdí, sedí na zadku (což je dobře, aspoň není ostuda). Ochranku nepotřebuje, spíše zdravotní sestřičky. A zvyšovat Ovčáčkův plat?“ komentoval vyšší platy pro Jiřího Ovčáčka, Vratislava Mynáře a další crew Miloše Zemana jeden z diskutujících.

„Zeman píše další kapitolu své knihy Stařec a moře naštvaných lidí,“ doplnil pro změnu jiný hlas veřejnosti.

Poté, co prezidentův poradce Martin Nejedlý kašlal na pravidla i karanténu, podobně jako Vratislav Mynář, je to další „milé“ gesto, kterým si Hrad jistě nakloní další spoustu lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:30 čtvrtek 10. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 39
  • 35
  • 33
  • 30
  • 29