'Ndranghetě se Kuciakova brutální vražda nelíbí, tvrdí italský expert

  • Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina mohli být zavražděni mafií.
  • Celkem 7 Italů bylo zatčeno při razii na východě Slovenska.
  • Podnikatelé jsou prokazatelně napojeni na 'Ndranghetu i stranu Směr.
  • Souvislost s mafií je nejsledovanější vyšetřovací verzí.
Úkladná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky patří mezi ostře sledovaná témata nejen ve slovenských a českých médiích, ale také v těch italských. Aby ne, zločinnost mafiánských organizací je velmi citlivé téma, s nímž se země na Apeninském poloostrově tradičně potýká. Také proto dvojnásobná úkladná vražda kdesi na Slovensku plní titulní strany všech tamních novin. Domovský server zavražděného žurnalisty Aktuality.sk přinesl zajímavý pohled italského specialisty na problematiku mafie.

Novinář Giuliano Foschini pracuje pro jeden z největších celostátních italských deníků La Repubblica a specializuje se na problematiku organizovaného zločinu, konkrétně mafie. Smrt Jána Kuciaka podle něho není jen lokálním, ale i celoevropským problémem, a proto se nyní na Slovensko vydal. Chce zjistit, zda má s vraždou skutečně něco společného ‘Ndrangheta.

„Je to nejmocnější kriminální mafiánská organizace na světě. Ještě mocnější než sicilská. Jejím jediným cílem jsou peníze, peníze a ještě jednou peníze. Velmi investovala do vzdělání svých synů. Byla to první organizace, která po pádu Berlínské zdi investovala ve východní Evropě. Jsou všude a jsou to nejdůležitější obchodníci s drogami na světě. Mají přímé napojení na drogové bose v Kolumbii,“ říká Foschini pro Aktuality.sk.

’Ndrangheta je stavěna horizontálně, a nikoliv pyramidálně, takže se jedná o více rodin pracujících vedle sebe. Někdy dochází i ke krvavému účtování jako v německém Duisburgu v roce 2007, kdy zůstalo v tamní italské restauraci šest mrtvých.

„’Ndrangheta je organizace, která si dokáže objednat vrahy a poslat je do Německa, takže může zabít i novináře na Slovensku. Jsou velmi nebezpeční,“ říká expert na mafiány a zároveň dodává, že již 30 let tato organizace novináře nezabila, což nic neznamená, protože nemá žádná pravidla, zabíjí i děti, pokud to prospěje v dosažení cíle.

„Věřím však, že rozkaz na zavraždění Jána nepřišel z Itálie. Myslím, že to, co se stalo Jánovi, se ‘Ndranghetě nelíbí. Vražda nevinného člověka je pro ni velký problém. Ne snad proto, že by byli dobří nebo etičtí, ale pouze proto, neboť se na ně dívá celý svět a oni takovou pozornost nechtějí a nepotřebují,“ tvrdí Giuliano Foschini.

Novinář Giuliano Foschini pracuje pro jeden z největších celostátních italských deníků La Repubblica a specializuje se na problematiku organizovaného zločinu, konkrétně mafie.

„Jediné, co opravdu chtějí, je vydělávat peníze. Takže pokud otázka zní, zda je na Slovensku ‘Ndrangheta, říkám ano. Pokud je otázka, zda zabila Jána, říkám nevím. Jisté je jen to, že Ján o mafii psal,“ vyjadřuje se novinář deníku La Repubblica opatrně. V Itálii prý existují výzkumy, které dokumentují, jak ‘Ndrangheta na Slovensku, v Rumunsku či Bulharsku obchoduje: „Velmi je zajímají peníze EU a právě Slovensko z eurofondů čerpá hodně. A ‘Ndrangheta ví, jak tyto peníze využít a utratit, má své právníky i ekonomy.“

Italové s vazbami na mafii nejsou úplně neznámá jména, i když spíše pro příslušnost ke klanům. „Jde o rodiny z Kalábrie. Antonino Vadala je z městečka Bova Marina, což je jedno ze středisek ‘Ndranghety. On sám není mafiánským bossem, nedá se říct, že by byl mužem organizace. V roce 2001 byl však odsouzen na rok a půl za to, že pomohl bossovi jménem Nico Ventura, což je závažný skutek. Diego Roda pochází z nedalekého městečka Melito di Porto Salvo a je přímo z rodiny ‘Ndranghety. Pro nás je zajímavější právě Roda, protože je mnohem bohatší než Vadala.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 3. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 13
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8