Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dokud Zelenskyj žije, je velká naděje. Rusové pronikli do města Charkov

    Putin na něj poslal bandu muslimských hrdlořezů, jejichž fotografii sdílel v pátek večer server Mail Online. Tehdy se jednalo jen o spekulaci, od včerejšího večera bohužel již potvrzenou. Čečenci v lese a poté, co se měli údajně pomodlit, se seřadili mezi stromy s jediným cílem: najít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten se už deset hodin nepřihlásil na svůj účet s aktuálním stavem věcí.

    Ruské jednotky pronikly do města Charkov, uvádí na svém twitterovém účtu The Kyiv Independent s tím, že Rusové prorazili obranu ve střední části města, jak popsal Oleg Sinegubov, guvernér Charkovské oblasti, zatímco Kyjev stále odolává, kdy ho zvláště dnes v noci měly zasáhnout nejtěžší boje.

    „Lehká vojenská vozidla ruského nepřítele pronikla do Charkova, včetně centra města,“ uvedl Sinegubov.„Ukrajinské ozbrojené síly nepřítele ničí. Žádáme civilisty, aby nevycházeli ven,“ dodal Sinegubov.

    „Rusko po nás bude házet vším, co má,“ uvedla v sobotu večer na Twitteru ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková.

    Odpor Kyjeva stále dodává naději bojujícím Ukrajincům, stejně jako to, že jejich prezident měl přečkat další noc, kdy na něj Vladimir Putin poslal bandu čečenských hrdlořezů, jejichž první fotografie se objevila na internetu v pátek večer a pouze se spekulovalo, že se Čečenci zapojili do války proti Ukrajině.

    Nyní už víme, že se jedná o fakt a bohužel pro Ukrajinu je to trochu jiná liga než ty zajaté děti v ruské armádě, které plakaly, když se jich naštvaní Ukrajinci ptali, co to „vyvádějí za debilitu“. Prezident Volodymyr Zelenskyj sám sebe označil jako terč číslo jedna a nikdo nepochybuje nyní o tom, že Čečenci by Putinovi jeho přání rádi splnili.

    Zelenskyj, jindy aktivní na Twitteru, už mlčí skoro dvanáct hodin a nepřišlo ani jeho „domácí video“, kde Ukrajincům sděluje aktuální stav věci a dodává jim odvahu k boji. 

    Putinovi se válka nedaří tak, jak by si přál, kromě ztrát na technice a na životech vojáků, které pro něj evidentně nemají moc cenu, protože jejich počet ani nezveřejňuje, má ztráty také finanční a přepadení Ukrajiny ho stojí miliony denně.

    Navíc nečekal, že úplně omylem udělá z Ukrajiny národ, k němuž teď vzhlíží celý svět jako k symbolu odporu a statečnosti, není snad nikdo, kdo by jim nefandil. Stejně tak jako ukrajinskému prezidentovi, vedle něhož si dělal roky image coby světový lídr, ale nakonec to skončilo tak, že celý svět podporuje a obdivuje mladého prezidenta v zeleném tričku a mikině, který se už čtyři dny nepřevlékl.

    Obavy o jeho zdraví nyní vzrůstají, protože Zelenskyj mlčí celkem dlouho na to, jak se projevoval ještě například včera, kdy mimo jiné odmítl odjezd ze země nabízený Spojenými státy a řekl, že potřebuje munici, a ne odvoz. Spolu s ním se také neozval svým občanům starosta Kyjeva Vitalij Kličko. 

    Západně od centra Kyjeva se v neděli ráno ozval výbuch, po zhruba 20 minutách následovaly další dvě exploze, ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útokům ruské armády ze všech směrů. 

    Kromě hlavního města Kyjeva a Charkova se bojuje i v Chersonu nebo Luhanské oblasti. 

    Prezident Zelenskyj se nakonec ozval v neděli ráno se vzkazem, že okupanti se neštítí cílit na vše, co se pohybuje, a to včetně sanitek. Jeho twitterový účet, kde informuje o pomoci pro Ukrajinu, je zatím neaktivní.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:44 pondělí 27. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      16
    • Haha
      5
    • Super
      4
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2
    • Cože
      1
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...