On je Západ! Ukrajinský prezident dává na zadek celé Evropě a svět ho za to miluje

Jen těžko byste dnes našli někoho, kdo by neměl oči stočené na Ukrajinu, kterou během čtvrtečního brzkého rána bezdůvodně napadlo Rusko. Nadějí hlavně pro samotné Ukrajince, ale i pro zbytek Evropy se ovšem nestávají tresty jako sankce proti Ruské federaci, nýbrž bývalý herec, který dobrovolně svlékl sako a oblékl zelené vojenské šaty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) sám sebe označil v jednom z videí, které pravidelně dává na svoje sociální sítě, jako cíl číslo jedna a svou rodinu, tedy manželku a dvě děti, jako cíl číslo dvě. Přesto se jako cíl nechová, odmítá opustit svou zemi, děti a ženu ukryl na tajném místě a dává Putinovi najevo, že je připraven za svou vlast položit život a že před agresí a diktátorstvím nehodlá couvnout ani o krok.

Spojené státy americké, které se ještě pořád nedokázaly rozhodnout, zda uvalí sankce přímo na Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, nabídly Zelenskému, že ho dopraví ze země do bezpečí. Odmítl. V nejtěžší chvíli nebude odcházet od svého lidu, už dva dny chodí v zeleném vojenském tričku a mikině a se svými nejbližšími poradci a spolupracovníky povzbuzuje ukrajinské bojovníky pravidelnými videi a sděluje národu, jak na tom jeho země aktuálně je.

Ukrajinský prezident žádal Evropu o vojenskou pomoc, ale vzhledem k tomu, že Ukrajina není členem NATO, jeho prosby nebudou vyslyšeny. Nevadí, poradí si sám. Spolu s kyjevským starostou Vitalijem Kličkem jsou oba připraveni uhájit nejen hlavní město, o nějž právě teď probíhají těžké boje.

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj

Mimořádná statečnost ukrajinského prezidenta dojímá svět, nicméně ho také zahanbuje. Vedle Zelenského ve vojenském mundúru světoví a hlavně evropští lídři vypadají bezzubě, bezbranně a podle komentářů na sociálních sítích také legračně. Zatímco oni mluví o sankcích, které pobavily také prezidenta Miloše Zemana, Zelenskyj úřaduje z fronty a z bunkru a musí si poradit sám.

„Jeden ministr je zde, druhý ministr je zde, prezident je tady taky, všichni jsme zde, nikam jsme neodešli,“ říká prezident ve videu natočeném na smartphone a ukazuje členy vlády a své poradce.

Svět si toho všímá, ale nejvíce obyčejní lidé, jejichž komentáře zaplavují sociální sítě a diskuze pod články o ruské agresi a statečném odporu Ukrajiny.

On je skutečný hrdina, na něj by historie nikdy neměla zapomenout.

Jsou to oči muže, který tři dny nespal, všichni se styďte.

Poslední hrdina, celý svět ho opustil, ale on neopustí své lidi.

Jak se na sebe můžou evropští politici vůbec podívat? Nikdo mu nepomůže, je to hanba Evropy.

Nemám nic než slova respektu pro ukrajinského prezidenta.

Takhle se chová opravdový lídr, chtěla bych také mít takového prezidenta.

Vážně se bojím, že ho Rusové zabijí, moje rodina i já se modlíme za jeho život a za jeho statečnost. Posílám co nejvíce lásky a myšlenek z Británie.

Ukrajinský prezident ukazuje světu, jak se chová skutečný politik. Jiný by už dávno utekl ze země.

On je Západ.

Dívejte se dobře, právě teď jsme svědky mimořádné statečnosti a zrodu skutečného hrdiny. Ukrajině jejího prezidenta závidím.

Zelenskyj dává na prdel celé Evropě.

To jsou opravdu jen střípky ze vzkazů čtenářů velkých evropských periodik, které se již dnes mohou počítat na miliony. Zelenského twitterový účet má raketový nárůst sledujících a jeho jméno se skloňuje spolu se slovy obdivu úplně všude. A jak to tak bývá, odhodlání politika, jehož původní profese je herec a bavič, neunikla ani lidové tvořivosti.

Volodymyr Zelenskyj

A fakt, že Zelenskyj odmítl nejen americkou nabídku odjet ze země, ale jde vojenským příkladem, oceňují komentátoři ukrajinského konfliktu. I obyčejní lidé cítí, že nic nedokáže národ tak „nakopnout“ jako to, když hlava státu a jeho vláda jdou do boje spolu s vámi. 

Říká se, že ve válce lidé neznají bratra, ale určitě není nic důležitějšího než znát a mít po boku svého pevného lídra, který dodává sílu a naději k odporu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:27 neděle 26. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 266
  • 27
  • 9
  • 4
  • 3
  • 3