Předsedkyni EP zatuhl úsměv. Zelenskyj ve zpoceném tričku ztrapnil její kostýmkový projev

Unavený, neoholený, ve zpoceném zeleném tričku, které už možná převlékl a možná taky už čtyři dny ne. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) měl dnes krátce po půl jedné odpoledne živé spojení se členy Evropského parlamentu odněkud z bunkru, odkud řídí svou zemi a dodává denně Ukrajincům odvahu bojovat za jejich zemi. Jeho projev uvedla předsedkyně Evropského parlamentu, maltská politička Roberta Metsolaová (43), která si připravila důrazný proslov s několika důraznými gesty. Zelenskyj to pak shodil jedinou větou.

Dlouho to trvalo, než se Evropská unie dohodla, co vlastně bude dělat, když Ruská federace v čele s Vladimirem Putinem ve čtvrtek brzy ráno přepadla suverénní stát Ukrajinu. Evropané to vědí, evropští politici to vědí a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) to ví moc dobře také. Německo, které se více klepalo o svoje eura a naleštěné bavoráky než o hrozbu agrese, podlehlo až nátlaku svého naštvaného lidu a kritice v německých médiích, ale váhání velkého hráče EU zanechává stále veřejnou pachuť.

Volodymyr Zelenskyj se sice nakonec dovolal evropské pomoci humanitární, sankční, finanční i vojenské, ale nyní čeká na to, aby se jeho země stala skutečně tou evropskou. Předevčírem podepsal žádost o přijetí své země do Evropské unie a právě nyní vytváří tlak na EU, aby byla jeho země přijata co nejdříve. To ale samozřejmě nejde, přístupové rozhovory běžně trvají roky a kritéria pro kandidující země jsou přísná, podle mnohých kritiků je Ukrajina vůbec nesplňuje a bude trvat ještě dlouho, než se dostane do třetí fáze přijetí.

Nicméně i tak osm států včetně České republiky ze sedmadvacítky vyzvalo unijní země, aby okamžitě umožnily Ukrajině udělit status unijního kandidáta a v návaznosti na to zahájit co nejdříve přístupová jednání. O tom bylo hlavně dnešní slyšení v Evropském parlamentu, kde se živě ze svého úkrytu ukrajinský prezident připojil, aby nejen informoval o stavu ve své zemi, ale i obhájil, proč by se přijetí Ukrajiny mělo urychlit. Před ním měla projev předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová (43), která si připravila údernou řeč doprovázenou dramatickými pomlkami a pečlivě naplánovanými gesty.

„Každý den vidíme výjimečné hrdinství ukrajinských lidí, kteří jsou ochotni přinést oběti, aby zadrželi kolony tanků. Starší občané stojí proti tankům pouze se svou hrdostí a slunečnicemi. Stojí za všemi, kdo věří v Evropu, kdo věří v naši cestu,“ uvedla na počátku a sklidila potlesk.

Předsedkyně EP Roberta Metsolaová měla plamenný projev napsaný na papíře, Zelenskyj to pak jedinou větou smetl.

„Naše evropská odpověď byla jasně vidět v posledních dnech, musíme tedy udělat vše, co je v našich silách, uplatnit další sankce a poskytovat další zbraně. Evropa je připravena jít ještě dále a uvítáme Ukrajinu jako kandidáta do Evropské unie, protože se musíme společně postavit budoucnosti,“ vyzvala všechny přítomné důrazně, aby se raději nemyslelo na to, jak Evropa dávala nejprve od Ukrajiny ruce pryč.

„Pane prezidente, jsme na vaší straně v tomto temném okamžiku historie. V Evropském parlamentu budete vždy nacházet spojence a místo, kde se obrátit na Evropu a na celý svět. A vždy zde naleznete přítele, budeme vás bránit proti agresi Kremlu. Pane prezidente Zelenský, vítáme vás, budeme spolu i v budoucnu, my jsme Ukrajina,“ usmívala se Metsolaová na konci svého projevu a všichni přítomní povstali, aby Zelenskému zatleskali vestoje.

Na obrazovce se objevil v ten moment prezident Zelenskyj možná ve čtyři dny starém tričku, možná i v novém, nicméně evidentně nevyspalý, špatně oholený a s obočím svraštělým obavami.

„Vážení přítomní, víte, během posledních dní přemýšlím, jak vás pozdravit, protože se nedá říct ‚dobrý den‘. Každý náš den je již několik dní hrozný. Dnes hovořím jménem svých občanů, jsem velice rád tomu, co jsem před chvilkou slyšel, ale pro každého Ukrajince a pro mě je tragédie, že jsme za to museli zaplatit příliš vysokou cenu, platili jsme za to životy lidí a platili jsme válkou,“ řekl europoslancům neveselým hlasem.

„Víte, já nečtu připravený text z papíru, protože chci hovořit o realitě, která vládne v mé zemi,“ zamával Zelenskyj do kamery kusem papíru a hned nato kamera možná schválně, možná omylem zabrala obličej Roberty Metsolaové, které viditelně zatuhly rysy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V ten moment byl znát obrovský rozdíl mezi předsedkyní v drahém saku a se šperky na rukou, které někdo napsal proslov, aby ho pak ona v parlamentu přečetla, a mezi odhodlaným chlapem, jenž právě vylezl z krytu, aby jim řekl „ahoj“.

„Myslím si, že dnes jsme zaplatili a platíme vysokou cenu za to, že vyznáváme stejné hodnoty jako vy. Říkáme, že zvítězíme, a já jsem rád, že to už nejenom slyšíte, ale i vidíte. Učinili jsme evropskou volbu a já bych byl velice rád, kdyby Evropa učinila volbu ukrajinskou. Mám pouze několik minut, abych s vámi mluvil, protože neustále trvá ostřelování a výbuchy, ráno bylo tragické pro nás všechny, protože ostřelovali Charkov. Bojujeme o svou vlast a o svou svobodu a bez ohledu na to, že jsou obklíčena města, ujišťuji vás, že nikdo do nich nevstoupil. Nás nikdo nezlomí, ale včera zabili šestnáct dětí, to Putin bude lhát, že to je speciální operace?“ rozčílil se Zelenskyj a v emocích zvedl hlas.

Ursula von der Leyenová tleská první části projevu prezidenta Zelenského.

Projev ukrajinského prezidenta v EP.

„Náš lid má obrovskou motivaci, bojujeme o život a o přežití, bojujeme i o to, abychom byli rovnoprávnými členy Evropy. Díky nám Evropská unie bude pevnější a díky vám Ukrajina nebude osamocená, již jsme prokázali naši sílu. Sláva Ukrajině,“ dodal závěrem, zvedl bojovně ruku se zatnutou pěstí a opět sklidil potlesk vestoje.

Zvedla se také předsedkyně EP, která se už ale neusmívala tak jako na začátku svého proslovu, kamera dokonce několikrát během Zelenského projevu zabrala její výraz, kdy vypadala, že věta o papíru v ní vzbudila mnoho pocitů, ale žádný z nich rozhodně nebyl příjemný.

Předsedkyni EP Robertě Metsolaové po projevu prezidenta Zelenského zatuhl úsměv.

Když spolu s ostatními europoslanci tleskala jeho závěrečné větě, odtažitý pohled stranou mluvil za všechno.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:04 středa 29. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 377
  • 51
  • 32
  • 18
  • 6
  • 6