Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z potrhlého komika hrdinou národa: Zelenskyj trsal ve StarDance, Putin ho stvořil omylem

    Nabízejí mu evakuaci, on chce raději zbraně. Obranu Kyjeva vzal do vlastních rukou, každou chvíli promlouvá k Ukrajincům přímo z ulic dobývaného města a burcuje k boji. Přestože je hlavním cílem, nadále čelí masivní ruské převaze. Z ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je hrdina, jehož obdivuje celý svět. A to všechno bez jakýchkoliv válečných či politických zkušeností, protože ještě před pár lety se nazpaměť učil scénář, komediální výstupy a taneční kroky.

    Zelenskyj se narodil v roce 1978 do židovské rodiny, což je ostatně samo o sobě vyčerpávající odpovědí na Putinovy prázdné výroky o nacistické vládě nad Ukrajinou. Jeho otec byl profesorem kybernetiky, matka inženýrkou. K lukrativnímu zaměstnání měl nakročeno i sám Volodymyr, vystudoval totiž právo.

    Jenže to byla nejspíše pro energického mladíka sršícího vtipem příliš nudná kariéra. Přednost dal umění, konkrétně herectví a hlavně komedii.

    Dnes je Volodymyru Zelenskému čtyřiačtyřicet let a na kontě má celou řadu filmů a účastí v zábavních pořadech. Tančil dokonce v ukrajinské obdobě oblíbené taneční soutěže StarDance (video v záhlaví článku je z parodického vystoupení).

    Na parketu ostatně Zelenskyj umí skloubit pohybový talent s tím humoristickým, jak dokázal ve videu z roku 2014, kde s parťáky zatancoval poněkud netradiční kozácký tanec.

    Když později kandidoval na prezidenta, někteří odpůrci mu připomínali, že humorný klip natočil v době, kdy probíhaly boje na východě Ukrajiny. Ve skutečnosti ale Zelenskyj finančně podporoval ukrajinskou armádu na Donbase.

    Prezidentem se ukrajinský sympaťák stal v roce 2019. Ještě rok předtím zazářil v romantické komedii Ya, ty, vin, vona (Já, ty, on, ona), kde hrál hlavní roli a k tomu se podílel i na režii a scénáři.

    Film je o rozvádějících se manželech, jimž se soudkyně pokusí vztah zachránit a přikáže jim, aby jeden druhému vycházeli vstříc v tom, co si navzájem odpírali.

    Známý je ale Volodymyr Zelenskyj třeba i ze seriálu Sluha národa, což je zajímavá paralela s jeho pozdějším životem. Hraje v něm totiž středoškolského učitele, který kritizuje vládu a z jeho výlevu se stane takový virál, až si ho nakonec lid zvolí za prezidenta.

    Volodymyr Zelenskyj ve filmu Ya, ty, vin, vona

    Volodymyr Zelenskyj v ukrajinské obdobě StarDance

    Zelenského tým později popularitu seriálové postavy využil i v prezidentských volbách, ostatně pozdější vítěz kandidoval za stranu Služebník lidu, která právě z oblíbeného seriálu vycházela. Volby nakonec suverénně ovládl se ziskem 73,22 procenta a porazil dosavadního prezidenta Petra Porošenka.

    Volodymyr Zelenskyj během vojenského cvičení

    Jakmile se tak stalo, neváhal si Zelenskyj rýpnout do současného nepřítele a agresora Vladimira Putina. To když všem Rusům otevřeně nabídl ukrajinské občanství. Šlo o reakci na to, že Putin dříve nabídl ruské občanství Ukrajincům výměnou za slib věrnosti Rusku.

    Volodymyr Zelenskyj s rodinou

    Volodymyr Zelenskyj má nyní mezi Ukrajinci i zbytkem světa masivní podporu, všechny si získal tím, že nadále zůstává v dobývaném Kyjevě a odmítá nabídky k evakuaci.

    A to i přesto, že je nepochybně hlavním cílem ruské armády. Na serveru MailOnline se v pátek objevila informace, že Rusko vysadilo v lesích poblíž Kyjeva jednotku Čečenců, kteří mají jenom jeden úkol, a informace se dnes v noci potvrdila. 

    Je to spíše jen ukázka neschopnosti Putina, který si léta budoval image statečného lídra, sám ale omylem stvořil skutečného hrdinu v zeleném tričku, jenž mu už čtyři dny odolává a povzbuzuje svůj lid z ulic Kyjeva.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:29 pondělí 27. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      121
    • Trapas
      26
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      1
    • Sladký
      1