Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Volič hlouposti neodpouští. Důkazem je pád Žít Brno i Slušných lidí, TOPka bojuje

    V Praze byly výsledky voleb těsné, v Brně propadlo hnutí Žít Brno. | foto: koláž Expresu

    Výsledky v letošních komunálních volbách na mnoha místech země překvapily. Prahu ovládla ODS s Piráty v patách, ANO zde podle slov kandidáta Petra Stuchlíka očekávání nenaplnilo. Místo toho však ovládlo Brno, kde naopak propadlo levicové hnutí Žít Brno a neuspěli ani pravicoví Slušní lidé. Velký neúspěch pak zaznamenala ČSSD, kterou hodlá opustit místopředseda Jaroslav Foldyna, ale i komunisté. Spokojeni nemohou být ani v Okamurově SPD či TOP 09.

    Největší pozornost se jako v každých volbách upínala především na Prahu. Tam šlo o tuhý boj mezi ODS, Piráty, hnutím Praha sobě, koalicí TOP 09 a STAN a hnutím ANO. S těsným náskokem zvítězila ODS, rozdíl mezi zmíněnými pěti subjekty ale nedosáhl ani tří procent.

    Zatímco především ODS s Piráty mohou slavit úspěch, ve štábu hnutí ANO nevládla zrovna optimistická nálada. „My hodnotíme jednoznačně, že to není úspěch a nevyhráli jsme. To je bez debat, naše očekávání byla větší,“ komentoval lídr hnutí Petr Stuchlík.

    Na výsledcích Prahy se odráží i celkový neúspěch dalších stran, který však byl už o poznání vážnější. Ani přes hranici pěti procent se nedostal jeden z černých koňů loňských parlamentních voleb, Okamurova SPD.

    Samotný předseda hnutí ovšem volby celkově hodnotí jako úspěšné. Prahu prý SPD neovládla jen kvůli tomu, že její obyvatele tolik netrápí sociální problémy, na které se hnutí zaměřuje.

    „Máme trojciferné číslo zastupitelů, to bylo naším vnitřním cílem. Výrazněji jsme uspěli v krajích, kde jsme byli silní i ve volbách do Sněmovny. Především hovořím o Moravskoslezském, Olomouckém, Jihomoravském, Zlínském a také Ústeckém kraji. Potvrdilo se, že tam máme silnou podporu,“ vysvětlil.

    Jednoznačně největším poraženým je ČSSD.

    Ačkoliv chtěla v komunálních volbách napravit neúspěch z loňských voleb, opět dopadla tragicky. Kromě Prahy přišla i o svoje tradiční bašty na severu Moravy i Čech, navíc zřejmě ztratí i v Senátu.

    Ve straně už kvůli tomu začínají padat hlavy, svou rezignaci oznámil její místopředseda Jaroslav Foldyna.

    Alarmující neúspěch pak zaznamenali i komunisté. Lze tedy říct, že tradiční levicové strany ve volbách utržily těžký debakl.

    Žít Brno jde ke dnu

    Co se týče druhého největší města Brna, to podle očekávání ovládlo ANO, stejně jako i další velká města. Až na Prahu tedy může premiér Andrej Babiš volby hodnotit kladně, což také udělal.

    V Brně se alespoň nad pětiprocentní hranici dostaly ČSSD a SPD, kdo ale propadl a přišel tím o svoje místa v zastupitelstvu, to je hnutí Žít Brno, které se například nedávno snažilo zasadit o to, aby město přijalo „pár desítek“ migrantů.

    Dříve recesistické hnutí sice získalo popularitu, stalo se suverénním politickým subjektem a po minulých volbách proniklo na Magistrát, z něj se teď ale bude muset zase balit. 

    „Nepodařilo se nám naše voliče přesvědčit o naléhavosti našich témat, nebo jsme to špatně komunikovali,“ popsala lídryně Žít Brno Barbora Antonová.

    Ve skutečnosti spíš hnutí zlomily vaz aféry kolem místopředsedy Matěje Hollana, které ještě navíc dorazila silně proimigrační politika.

    Stejně tak ovšem úspěch nezaznamenal ani protipól Žít Brno, tedy pravicoví Slušní lidé, kde se angažují lidé kolem fotbalové chuligánské scény. Ačkoliv si sympatie části brněnské veřejnosti Slušní lidé nepochybně získali nedávným protestem proti divadelní hře, kde Ježíš znásilňuje muslimku, na hranici pěti procent to nestačilo.

    Mimo hlavní města pak jednoznačně bodovala KDU-ČSL.

    Ta stejně jako před čtyřmi lety získala suverénně nejvíce zastupitelů a mapky s celkovým přehledem vítězů září žlutě. Co se obcí týče, mimo již zmíněných stran ČSSD či KSČM výrazně propadla také TOP 09.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:59 pondělí 4. února 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      19
    • Super
      16
    • Cože
      8
    • Trapas
      6
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5