Politolog: Skokan roku Pospíšil, Škromach zřejmě ze Senátu zpět do bazénku!

A je dobojováno. Přesně to si mohou říci ti, kteří se v letošních krajských a senátních volbách kandidovali do veřejných politických funkcí. Po sečtení hlasů je jasno v tom, kdo v následujících letech zasedne v zastupitelstvech krajů a kteří kandidáti postupují do druhého kola senátních voleb. Nejzajímavější body těchto voleb pro Expres okomentoval politolog Matěj Trávníček.

Vítězové

Andrej Babiš - Vítězem voleb je Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Potvrdili vedoucí pozici v preferencích a po celostátní úrovni a velkých městech se dokázali etablovat i na krajích. Čtrnáct postupů do druhého kola senátních voleb je taky solidní výsledek, ale ANO mohlo očekávat více.

Andrej Babiš jako předseda vítězného hnutí ANO je pod palbou otázek novinářů. Říká, že v prvé řadě mu jde o transparentní vedení kraje.

Jiří Čunek - Jiří Čunek dokázal, že jeho hvězda ještě nezapadla. Ve Zlínském kraji dovedl lidovce k vítězství. Po dvanácti letech se lidovcům podařilo ovládnout některý z krajů a mohli by mít i hejtmana.

Starostové a nezávislí - Z dvojboje mezi TOP 09 a STAN vyšli vítězně Starostové. Dokázal proniknout do jedenácti krajských zastupitelstev. Naproti tomu TOP 09 prožila masakr motorovou pilou. Uspěli jen v šesti krajích a z toho samostatně jen ve třech případech.

Poražení

ČSSD - Sociální demokraté si před volbami věřili na víc. Doufali, že svedou vyrovnaný souboj s ANO. Proti Babišovým devíti krajským vítězstvím zvládli postavit jen dvě vlastní. Symbolem prohry se stal Michal Hašek, který na jihu Moravy skončil až třetí. Paradoxně se z toho může radovat premiér Sobotka a jeho křídlo strany. Strana oslabí i v Senátu, kde už teď je jisté, že neobhájí dvanáct vítězství z voleb před šesti lety.

Nemilé překvapení čekalo Michala Haška. ČSSD pod jeho vedením v Jihomoravském kraji skončila až třetí.

Komunisté - Z voleb mají mrzení i v ulici politických vězňů, kde sídlí centrála komunistů. Věřili si, že by mohli dobýt vítězství v jednom nebo dvou krajích. To se nestalo a strana velice pravděpodobně ztratí pozice i v krajských radách. I do druhého kola postoupil za komunisty jediný kandidát.

Ivo Valenta - Senátor Ivo Valenta a jím sponzorovaní Soukromníci šli ve většině krajů do voleb společně se Svobodnými. A nevyšlo to s výjimkou Zlínského kraje, kde s přehledem kralovali Lidovci.

ODS - Občanští demokraté přežili svou klinickou smrt. V absolutních číslech sice mezi pravicovými stranami porazili TOP 09, ale je to trochu Pyrrhovo vítězství. Pacient žije, je stabilizovaný, ale návrat na minulé pozice se nekoná.

Překvapení

Propad Zdeňka Škromacha - Král selfíček šel do voleb s tím, že bez problémů obhájí senátorské křeslo. Avšak skončil až druhý a za týden, po druhém kole mu nejspíše místo místa v Senátu zbude akorát místo v jeho legendárním bazénku.

Zdeněk Škromach se možná bude muset definitivně přesunout ze senátu do bazénku..

Úspěch Pirátů - Pirátská strana zaznamenala z neparlamentních subjektů asi nejpříjemnější překvapení, co se výsledků týče. Piráti nově nebudou jen na pražském magistrátu, ale pronikli i do tří krajských zastupitelstev.

Kuriozity

Jiří Pospíšil - Skokanem roku se stal europoslanec Jiří Pospíšil, který v Plzeňském kraji kandidoval na padesátém místě kandidátce TOP 09. Popularita mezi voliči se zúročila tím, že Pospíšil byl preferenčními hlasy vykroužkován na místo první.

Jiří Pospíšil byl v Plzni vykroužkován z padesátého místa na první.

Aleš Hušák - Pro mnohé překvapivým zjevením byla kandidatura někdejšího nechvalně proslulého šéfa Sazky Hušáka. „Kulomet do každé rodiny“ Hušák na Praze 6 skončil až poslední, když prohrál i s konspirativním teoretikem Danielem Solisem v dresu Sládkových republikánů.

Martin Konvička - Předseda jihočeské divize Apačů Martin Konvička šel do senátních voleb jako protiuprchlický suverén. Ve volbách ale na Táborsku zcela propadl, když skončil až sedmý z osmi kandidátů. Lajky na Facebooku nejsou všechno.

Shrnutí

Tyto volby přinesly vítězství vládních stran. Stalo se tak vůbec poprvé v historii krajských voleb. Potvrdilo se, že obyvatelé Česka jsou asi spokojení. A naopak byla vyvrácena nesmyslná teze o tom, že vládní strany v krajích prohrávají.

Fotogalerie


Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:50 pondělí 6. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 26
  • 25
  • 20
  • 20
  • 14