Bidenova česká volička a nečekaná hvězda speciálu ČT: Hlad kvůli čudlíku a zneužívání BLM

Volební noc ve Spojených státech s napětím sleduje celý svět, většina Čechů naladila speciál na ČT24. Reportér Martin Řezníček, který zatím skvěle vede živé vstupy přímo z New Yorku, si do provizorního studia pozval i Věru Navrátilovou, Češku, která v Americe podniká a založila rodinu s černochem. Při debatě o problémech rasismu promluvila o tom, jak její manžel bojuje za hnutí Black Lives Matter a dosazuje černochy na vysoké posty v bance. Hádáte správně, srdce Čechů si nezískala.

„Trvalo mi dlouho ten rasismus pochopit. Teď už tady žiji delší dobu a mám vedle sebe partnera, který tohle zažívá dnes a denně. Troufla bych si říct, že už ten rasismus trochu chápu. Dokud bude tento současný kastovní systém světa, tedy bílí a pak čím dál tím hlubší barva pleti, ten rasismus nevymizí. Ale můžeme se snažit tak, jako když máte nevyléčitelnou nemoc. Dáte prášky a čím lepší budou, tím menší projevy nemoci budete mít,“ zamyslela se Navrátilová nad palčivou problematikou Ameriky.

Sama podporuje hnutí Black Lives Matter a chtěla se zapojit i do protestů po smrti Afroameričana George Floyda, které se na mnoha místech zvrhly v zuřivé rabování.

„V protestech hnutí Black Lives Matter jsem viděla podstatnou změnu. Mě to velice napumpovalo. Manžel to zažívá celý život, takže toho ty protesty až tolik nerozhodily, ale já jsem chtěla jít protestovat do těch ulic, vykřičet se z toho. Ale on mi to zakázal, řekl, že v devátém měsíci to nepřichází v úvahu,“ popsala žena, která ve vstupu několikrát vychválila exprezidenta Baracka Obamu, jemuž Joe Biden dělal viceprezidenta.

Sám manžel prý za hnutí Black Lives Matter bojuje, ovšem trochu jinak. Shora.

„On bojuje z jiného úhlu pohledu, on bojuje shora. Pracuje pro velice vyhlášenou banku a lobbuje tam ve vedení. Tyhle protesty vyústily v to, že globální boss s nimi měl jednání. Boris zastupuje jednu z těch černošských organizací v rámci banky, kde jich jsou asi jen dvě procenta. Tam on se snaží udělat změnu, aby více lidí (černošských, pozn. red.) bylo přijímáno na vysoké posty, dostávalo lepší zaměstnání a mělo místo u toho stolu, kde se rozhoduje. Tak za to bojuje můj manžel,“ řekla Navrátilová pyšně.

Zavzpomínala i na první vlnu pandemie koronaviru, kdy čekala potomka, tehdy se prý rozhodla rodit doma. Jak je totiž známo, New York byl nejhůře zasaženým místem Spojených států.

„To období bylo jedno z nejstresovějších v mém životě. (...) Ze dne na den byly zavřeny školy, byl to totální chaos. V obchodech nebyl toaletní papír, nebyly potraviny. Já jsem seděla třeba ve čtyři ráno a snažila se kliknout na ten čudlík, aby to opravdu prošlo a to jídlo přišlo. Když nám třeba za tři týdny přišly potraviny, bylo to požehnání, že máme co jíst a malým dětem dát co na stůl,“ popsala.

Zaujala většinu diskutujících

Výstup pyšné manželky bojovníka za hnutí Black Lives Matter „zaujal“ řadu Čechů. Na Věře Navrátilové nenechali nit suchou.

„Uf, slyším nějakou Věru Navrátilovou mluvit o manželovi, jak v nějaké bance tlačí BLM, aby se černoši dostávali na dobrá místa, protože jich jsou tam jen cca dvě procenta,“ píše Vojtěch.

„Tak to je síla, ta soudružka. Proč žije v USA? Potřebuji vydržet bez banu do rána,“ přidává se Čech jménem Libor.

„Co to ta ženská mele? Tři týdny čekali na jídlo? Tak tohle je moc,“ kroutí hlavou další diskutující.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:23 čtvrtek 4. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 360
  • 51
  • 31
  • 22
  • 21
  • 13