Ficova drtivá porážka: Volby na Slovensku vyhrálo opoziční OLaNO

Přesvědčivým vítězstvím opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a ztrátou dlouholeté dominance nejsilnější vládní strany Směr – sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica skončily podle odhadu dvou agentur dnešní parlamentní volby na Slovensku.

OLaNO podle nich získalo 25,3 až 25,8 procenta hlasů, Směr-SD 13,9 až 14,9 procenta. Odhady agentury Focus zveřejnila televize Markíza, odhad agentury Median SK měl zase veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska. 

Do sněmovny by se mohlo dostat osm formací, oba nynější koaliční partneři Směru-SD podle odhadů z parlamentu vypadli.

Na základě zmíněných odhadů by OLaNO pod vedením svého šéfa Igora Matoviče dokázalo sestavit vládu s některými dalšími opozičními či neparlamentními uskupeními, která se před volbami rovněž vymezovala vůči Směru-SD.

Matovič v reakci na odhady výsledků hlasování televizi Markíza nepřímo potvrdil, že se chce stát premiérem.

„Byla by velká ostuda, abych po takovéto obrovské důvěře prchl z bojiště,“ řekl Matovič. OLaNO volební štáb zřídilo ve sportovní hale v Trnavě, kam pozvalo také veřejnost.

OLaNO vsadilo v předvolební kampani na téma boje proti korupci, zdůraznění potřeby politické změny a snažilo se oslovit nevoliče i sympatizanty jiných stran, kteří jsou nespokojeni s poměry v zemi.

Ficova strana, která je u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006, tak podle odhadu nevyhrála páté parlamentní volby v řadě. 

V předchozích volbách v roce 2016 Směr-SD dostal 28,28 procenta a o čtyři roky dříve rekordních 44,4 procenta hlasů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:29 neděle 28. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 38
  • 32
  • 28
  • 28
  • 28